Pariz
0

Počeo vanredni samit šefova država i vlada zemalja euro zone

FENA
Šefovi država i vlada zemalja euro zone u nedjelju su u Parizu počeli s vanrednim samitom, čiji je cilj dogovoriti se o odlučnim mjerama koje će im omogućiti da se suoče s teškom financijskom krizom.

Neposredno prije početka samita francuski predsjednik i predsjedavajući EU-a Nicolas Sarkozy kazao je kako očekuje "ambiciozan i usklađen plan koji će donijeti rezultate", javile su agencije.

"Cilj ovoga sastanka je donijeti odluku o usklađenoj zajedničkoj akciji u euro zoni kako bi u predstojećim danima svaka država mogla uvesti mjere čija je svrha stabilizirati financijska tržišta, ali tako da se izbjegnu nejednakosti u postupku", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel. Samit bi trebao odaslati "vrlo važan signal tržištima novca" te bi trebao biti važan za "jačanje euro zone", rekla je kancelarka po dolasku u Jelisejsku palaču.

"Potez što su ga povukli u Velikoj Britaniji bio je vrlo dobar i trebamo voditi računa o njihovu iskustvu", kazao je austrijski kancelar Alfred Gusenbauer po dolasku u Pariz, aludirajući na plan što ga je prošle sedmice proveo britanski premijer Gordon Brown kako bi spasio britanski banakarski sistem.

Brown, čija zemlja ne pripada euro zoni, svojim bi kolegama na samitu u Parizu trebao predstaviti britanski plan.

Posmatrači smatraju da je sastanak važan prije otvaranja tržišta novca (u ponedjeljak ujutro), koja su prošle sedmice doživjela najteži pad u svojoj povijesti.