biznis
0

Počeo štrajk u Croatia Airlinesu, dnevna šteta milion dolara

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) počeo je jutros u 6 sati štrajk u Croatia Airlinesu koji bi trebao trajati do utorka, 13. jula, potvrdio je dopredsjednik SKOZ-a Hrvoje Humek.

Zbog štrajka stjuardesa i stjuarda, hrvatski avioprijevoznik objavio je da će danas biti otkazano 33 od ukupno 96 letova, te da će svim oštećenim putnicima biti nadoknađena šteta.

Croatia Airlines procjenjuje da će, s obzirom na booking za ta četiri dana koji trenutno iznosi 25.000 do 30.000 putnika, direktne štete zbog štrajka iznositi milion dolara dnevno.

SKOZ pak optužuje Upravu Croatia Airlinesa da je odlučila radije dijeliti profit sa stranim kompanijama, kao što su ČSA (Češka), BH Airlines (BiH) i Malev (Mađarska) od kojih će iznajmiti zrakoplove i osoblje, nego osigurati minimalna prava svojim radnicima.

Sindikalci podsjećaju da su zimus pristali na smanjenje plaća zaposlenih u Croatia Airlinesu za pet posto, no kompanija i dalje propada zbog nesposobnosti vodstva.

U vrijeme kada gotovo sve europske aviokompanije posluju pozitivno, Croatia Airlines je samo u prvom kvartalu 2010. zabilježio gubitak od preko 100 miliona kuna, što je više od 50 posto gubitka cijele prošle godine, tvrde sindikalci.

SKOZ ističe kako ne traži povećanje plaća nego samo poštovanje prava stjuardesa nematerijalne prirode, od kojih su neka propisana Zakonom o radu.

Zbog najave štrajka kompanija na internetskim stranicama www.croatiaairlines.com objavljuje listu planiranih letova u vrijeme štrajka.