Njemačka
0

Počeo štrajk pilota Lufthanse

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko dana nakon štrajka tehničkog i uslužnog osoblja njemačka vazduhoplovna tvrtka Lufthansa pogođena je štrajkom pilota zbog čega je otkazano više od 360 letova.

"Ovo je nepoštena i naspram putnika potpuno neprimjerena akcija", saopćio je Lufthansa u četvrtak reagirajući na potez sindikata pilota Cockpit (VC) koji je u srijedu navečer nenajavljeno pozvao 760 pilota Lufthansine podtvrtke "CityLine" na jednodnevni štrajk.

"Zbog kratkih rokova Lufthansa nije u stanju uvesti zamjenski red letenja", saopćio je Lufthansa.

"CitiyLine" pokriva domaće letove koji su uglavnom namijenjeni poslovnim ljudima. Zbog posebnog ugovora između Lufthanse i njemačkih željeznica putnici su do svojih odredišta bili prebačeni vlakovima. Cockpit je svoj potez obrazložio blokiranim tarifnim pregovorima s vodstvom CityLinea odnosno Lufthanse.

"Pregovori već mjesecima stoje na mjestu jer uprava CityLinea ne odustaje od svoje prvotne ponude koja je za nas neprihvatljiva", rekla je predstavnica Cockpita Ilona Ritter. Ona se putnicima ispričala zbog nastalih problema uzrokovanih štrajkom, ali je istodobno ustvrdila da su piloti već u aprilu s 99 posto glasova donijeli odluku o obustavi rada.

Lufthansi je ovo drugi štrajk u samo nekoliko dana jer je prošli petak okončan petodnevni štrajk pomoćnog osoblja koji je uzrokovao otkazivanje 70-ak letova dnevno, javila je Hina.