Sarajevo
0

Počeo sajam pčelarstva "Bee-fest"

FENA
Na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu danas je počeo 6. međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme "Bee-fest".

Na sajmu je učestvovalo oko 90 izlagača iz BiH i zemalja regiona, a pored pčelara prisutni su proizvođači opreme i proizvođači preparata na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja.

Manifestacija traje do 21. septembra i osim prezentacije bogatog sektora pčelarstva BiH, značajna je i po uspostavljanju kontakata s pčelarskim organizacijama unutar regiona.

Kako je najavila direktorica Direkcije sajma Samira Katica-Arnautović,u edukativnom dijelu sajma govorit će se o bolestima pčela, o pojavi pomora pčela te kako kvalitetno uzimiti pčele.

S okruglog stola posvećenog stanju u pčelarstvu bit će upućen apel nadležnim institucijama da se pokloni dužna pažnja i pomogne poljoprivrednim proizvođačima u ovoj oblasti.

U okviru sajma raspisan je i konkurs o temi "Med je cool", tradicionalni konkurs za najbolje literarne i likovne radove koje rade učenici osnovnih škola.

I ove godine bit će dodijeljene tradicionalne zlatne, srebrene i bronzane medalje u više kategorija za najkvalitetniji med i druge pčelinje proizvode, kao i originalna titula "Med medova“. Također, bit će dodijeljeno i posebno priznanje za doprinos razvoju pčelarstva u BiH.

Na cereminji otvaranja prisutne građane i posjetioce sajma pozdravili su gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac te načelnici općina Stari Grad i Centar Mustafa Resić i Dževad Bećirević.