biznis
3

Počeo prvi Ekonomski forum BiH: Prilika za razgovore realnog i javnog sektora

Piše: Er. M.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) danas organizira prvi Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2017 na kojem može učestvovati veliki broj predstavnika vlasti u BiH te poslovne i akademske zajednice. Riječ je o događaju koji ima višestruke vrijednosti za bh. društvo.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kozarić kazao je da je Ekonomski fakultet smatrao potrebnim da da svoj doprinos i inicira razgovore predstavnika javnog i realnog sektora, pri tome u njih uključujući i predstavnike akademske zajednice.

On je rekao da je forum dizajniran tako da na njemu ne učestvuje nijedan stranac, čime je poslana jasna poruka da se subjekti u BiH mogu međusobno dogovoriti. Posebno je pohvalio aktivnosti ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Kozarić smatra da je masa pozitivnih primjera iz BiH te da vlasti jednostavno moraju prepoznati ljude iz realnog sektora.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da ekonomski pokazatelji za 2016. godinu nisu tako loši i da su ohrabrujući, ali da generalno država zaostaje za regionom, ističući da najveći problem predstavljaju konkurentnost, ekonomske slobode i lakoća poslovanja.

Naveo je i nekoliko primjera gdje je BiH doživjela pad, zbog čega će i na današnjim forumom dominirati baš takve teme. Kako kaže, u BiH je potrebno izvršiti generacijsko restartovanje jer će u suprotnom zemlja ostati i ekonomska i politička bara.

Obećao je da će ministarstvo kojim upravlja dati svoj doprinos tome posebno u smislu povećanja izvoza iz naše zemlje.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2017 je prvi događaj u našoj zemlji koji će na jednom mjestu okupiti predstavnike najviše izvršne vlasti, poslovne i akademske zajednice, čiji je zajednički cilj unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH.

Tako će između ostalih učesnici panela biti predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, profesori na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija i Dženan Đonlagić, predsjednik Udruženja stranih investitora u BiH Branimir Muidža, kao i mnogi drugi.

Kako je rečeno, ovaj događaj ima višestruke vrijednosti za bh. društvo, posebno zbog činjenice što će prvi put na jednom mjestu kroz otvoreni dijalog vlada, realni i javni sektor, svaki iz svog ugla djelovanja, razgovarati o problemima i prilikama s kojima se susreću te pokušati usvojiti konkretne prijedloge i smjernice koje će biti stavljene na raspolaganje kreatorima ekonomskih politika u BiH.