MMF
0

Počeo oporavak svjetske ekonomije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u četvrtak da je počeo globalni ekonomski oporavak koji predvode azijske zemlje, ali i skrenuo pažnju da će jačina tog oporavka zavisiti od uravnoteženja globalnog rasta.

"Oporavak je počeo. Finansijska tržišta oživljavaju, a rast će u većini zemalja biti pozitivan u preostalom dijelu godine, kao i u 2010.", rekao je novinarima glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard pred početak sastanka Svjetske banke (WB) i MMF-a u Istanbulu.

MMF je u najnovijem Pregledu svjetske ekonomije prognozirao da će svjetski bruto domaći proizvod opasti 1,1 posto u 2009., prije nego što poraste 3,1 procent u 2010.

Ta projekcija je znatno povoljnija od prethodne iz jula kada je Fond projektirao slabljenje svjetske ekonomije za 1,4 posto u 2009. i rast od 2,5 procenata u idućoj godini.

"Kada govorimo o globalnom uravnoteženju, shvatamo da će do njega morati doći uz pomoć niza mjera i prilagođavanja. Veoma je teško reći kako bi do toga moglo doći po sadašnjim kursnim vrijednostima", rekao je Blanchard i dodao da je veoma teško ostvariti globalno uravnoteženje bez jačanja azijskih valuta u različitim stepenima, ne spominjući pritom kineski juan, za koji MMF smatra da je znatno potcijenjen.

Rebalans svjetske ekonomije će zahtijevati da zemlje opterećene dugovima, uključujući SAD, štede više i kupuju manje i da veliki izvoznici, kao što je Kina, povećaju domaću potrošnju. Taj proces bi skoro sigurno zahtijevao još slabiji američki dolar i jačanje kineske valute, kazao je Blanchard.

MMF je ocijenio da će svjetskoj ekonomiji biti potrebno vrijeme prije nego što se vrati na nivoe iz perioda prije krize, pri čemu se očekuje rast od nešto više od četiri posto godišnje nakon 2010.