biznis
68

Počeo drugi ciklus TAKT akademije: Obuka i prilika za zaposlenje u bh. kompanijama

Klix.ba
U organzaciji Fondacije Hastor, uz podršku Ambasade Švicarske, otvoren je drugi ciklus programa TAKT koji će u narednih mjesec dana polaznicima pružiti znanje i vještine potrebne za rad u industrijama mode, tekstila, namještaja i automotiva.

Program nudi sistematičan pristup prilagođavanja obrazovnog sistema potrebama tržišta rada i obuhvata programe za proizvodnju i upravljanje procesima. Ciljna skupina su maturanti srednjih stručnih, tehničkih i mješovitih škola, te diplomanti fakulteta društvenih i tehničkih nauka. Iz Fondacije Hastor navode da je ovo jedinstvena prilika za mlade da steknu konkurentne vještine na tržištu rada.

"Nakon što je uspješno okončan prvi ciklus obuke za mlade lidere u autoindustriji ostvarili smo novi poziv za polaznike drugog ciklusa. Prijavljene potrebe za kadrovima su raspoređene po stepenu stručne spreme, te su dodate osnovne informacije o kompetencijama potrebnim za obavljanje navedenih poslova. Kroz program će proći preko 70 polaznika koji će nakon toga dobiti priliku za zaposlenje u različitim oblastima ASA Prevent grupacije", kazao je Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor.

Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor
Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor

Polaznik prve generacije TAKT, Tenaid Zukić danas je zaposlen na poziciji tehničkog projekt koordinatora u Prevent grupaciji. Osim njega, posao je nakon TAKT akademije dobila i Selma Špago. I Tenaid i Selma ističu da je ovakva obuka jako važna u procesu pripreme za tržište rada i oni su upravo zahvaljujući njoj dobili priliku da znanje s fakulteta primjene radeći u jednoj od najdimaničnijih industrija u svijetu.

U nadi da će obuka doprinijeti njegovom profesionalnom usavršavanju, Adis Gljiva za TAKT akademiju prijavio se drugi put.

"Sretan sam što sam dobio priliku da proširim svoje praktično znanje i učim od nekih od najboljih stručnjaka iz oblasti industrijske proizvodnje", istakao je Adis.

TAKT akademija za obuku koristit će modernu metodologiju koja će se sastojati od teoretskog dijela predavanja koja će držati industrijski eksperti, te praktične nastave koja će se izvoditi na lokaciji potencijalnog poslodavca.

Prevent grupacija kontinuiranim ulaganjem u širenje poslovanja značajno je diverzificirala svoj proizvodno-prodajni portfolio. Usljed nedostatka adekvatnih resursa na tržištu rada, prije nekoliko godina je pokrenuta interna obuka za mlade diplomante i magistrante, što je pionirski korak jedne kompanije. Vremenom je taj projekat dobio i druge partnere, te danas predstavlja TAKT akademiju, prepoznatljiv program kroz koji mladi ljudi stiču priliku za svoje prvo zaposlenje.