Sarajevo
0

Počeo Crans Montana Forum

FENA
"Evropski proces proširenja i regionalna saradnja", tema je ovogodišnjeg Crans Montana Foruma (CMF) koji je danas počeo u Sarajevu.

CMF je jedan od najprestižnijih ekonomsko-političkih foruma u Evropi i svijetu na kojem se susreću ključni donosioci odluka radi dogovora o definiranju dinamike i realizacije projekata od međusobne važnosti.

Forum je okupio 534 učesnika, vladinih zvaničnika, ministara, predstavnika evropske komisije i međunarodnih organizacija i biznis-lidere koji ostvaruju kontakte radi razvoja poslovne saradnje.

CMF zvanično su otvorili njegov osnivač i predsjedavajući Jean Paul Cartenon i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, koji su kazali da je CMF u Sarajevu izvrsna prilika za naglašavanje namjere regiona jugoistočne Evrope da uspješno završi proces integracija u evropske i evroatlantske strukture i da se jasno potcrta koji su to ekonomski ciljevi koji stoje na tom putu.

"Ovo će biti prilika da naglasimo važnost regionalne saradnje koja je od vitalnog značaja za napredak zemalja jugoistočne Evrope, jer su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ne samo potreba nego i suština EU kao i osnovna pretpostavka za stabilnost i zaštitu zajedničkih interesa zemalja u okruženju", naglasio je Špirić.

Pozvao je učesnike da iskoriste ovu priliku da upoznaju kooperativne prednosti koje nudi BiH, kada je u pitanju mogućnost raznih oblika saradnje u turističkom, energetskom, bankarskom sektoru, poljoprivredi, građevinarstvu itd.

CMF se održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića, premijera FBiH Nedžada Brankovića i premijera RS-a Milorada Dodika.

Bh. zvaničnici ranije su izrazili uvjerenje da će CMF doprinijeti promoviranju držva regiona jugoistočne Evrope te zemlje u regionu učiniti pogodnim prostorom za ulaganje i daljnju ekonomsku saradnju.

Obraćajući se učesnicima skupa u okviru plenarne sesije visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak kazao je da je održavanje CMF-a u Sarajevu prilika da se govori o izazovima, potencijalima i šansama koje pružaju BiH i region.

Naglasio je da je evropska perspektiva u BiH mnogo pristunija i snažnija od opstrukcija.

Po njegovoj ocjeni, naredna godina će za BiH biti ključna, a možda i presudna u pogledu njene evropske budućnosti.

"Nakon lokalnih izbora BiH se mora vratiti na evropsku agendu i nastaviti brži put ka Evropskoj uniji", naglasio je Lajčak upozoravajući da reforme moraju teći bržim tempom.

"Još u BiH postoji unutrašnje nesuglasje o tome kako treba da izgleda ova država, mada je jasno da je njen cilj EU", kazao je Lajčak.