{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Počelo godišnje savjetovanje lokalnih lidera "Edapedija"

F
22.10.2010. u 14:31
0
0
Počelo godišnje savjetovanje lokalnih lidera "Edapedija"
0
Počelo godišnje savjetovanje lokalnih lidera "Edapedija"
Godišnje savjetovanje lokalnih lidera "Edapedija 2010." počelo je danas u Tesliću u organizaciji Razvojne agencije "Eda".
Savjetovanje je otvorio ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Zoran Lipovac, a učesnicima su se obratili i Dragoljub Davidović, predsjednik Saveza općina i gradova Republike Srpske i gradonačelnik Banje Luke; Husejin Smajlović, predsjednik Saveza općina i gradova Federacije BiH i načelnik Općine Zenica; Maša Đorđević, projektna menadžerica Instituta Otvoreno društvo iz Budimpešte, i Zdravko Miovčić, direktor Razvojne agencije "Eda", koja organizuje savjetovanje.

Lipovac je ukazao na važnost razmjene mišljenja i iskustava uspješnih načelnika jer su teme ovogodišnjeg savjetovanja "Kako povećati izvore prihode općina i gradova" i "Kako harmonizirati odnose između načelnika općina i općinskih skupština".

Resorni ministar smatra da je jedna od opcija za povećanje prihoda lokalnih zajednica i za harmonizaciju odnosa između načelnika i općinskih skupština/vijeća promjena i dopuna zakonskih rješenja koja reguliraju ovu oblast.


Također je izrazio uvjerenje da će se do kvalitetnih rješenja za ova pitanja doći kroz zajednički rad načelnika općina i gradonačelnika tokom savjetovanja.

Na savjetovanju učestvuje više od 80 načelnika općina, gradonačelnika, eminentnih praktičara i stručnjaka za lokalnu upravu iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, među kojima su: prof. dr. Žarko Primorac, ekonomski analitičar i regionalni predsjednik konsultantske kuće "Deloitte" Davor Žmegač, potpredsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i gradonačelnik Kutine; Saša Paunović, predsjednik Stalne konferencije gradova i opština Srbije i gradonačelnik Paraćina; Saša Šćekić, predstavnik Saveza opština Crne Gore, Marina Dimova, menadžerica UNDP-ovog projekta Integriranog planiranja lokalnog razvoja i drugi.

Učesnici će kroz panel rasprave i interaktivne radionice, nastojati da dođu do odgovora na najvažnije teme ovogodišnjeg savjetovanja.

Godišnje savjetovanje lokalnih lidera je dio djelatnosti "Edapedije" čija je misija: omogućiti i olakšati lokalnim liderima u BiH i na području zapadnog Balkana da ostvaruju natprosječne rezultate u upravljanju općinama i gradovima, prvenstveno kroz međusobne interakcije i razmjenu iskustva.

"Edapedija" je jedinstveni dinamični centar znanja koji se zasniva na znanjima i iskustvima najuspješnijih načelnika općina i gradonačelnika iz regiona i istaknutih eksperata iz različitih oblasti važnih za razvoj lokalne zajednice.

Iza "Edapedije" stoji Razvojna agencija "Eda" iz Banje Luke, koja je svojim dugogodišnjim radom pokazala konkretne rezultate, stručnost i kreativnost na polju razvoja lokalne uprave i samouprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: