Modernizacija
132

Počeli radovi na Aerodromu Sarajevo: Veći broj check-in šaltera i širenje sistema traka za prtljag

Piše: M. N.
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počeli su radovi na povećanju broja check-in šaltera i proširenju sistema traka za prtljag.

Radovi na proširenju kapaciteta i poboljšanju usluga Međunarodnog aerodroma Sarajevo najavljeni su u septembru.

Sa postojećih 12, broj check-in šaltera povećat će se na 15, a u funkciju će biti stavljen još jedan X-ray uređaj za sigurnosni pregled prtljaga. Također novom konfiguracijom sistema za prtljag sa dvije sabirne tekuće trake značajno će se unaprijediti i pouzdanost sistema prilikom transporta, sortiranja i utovara prtljaga, kazali su iz JP Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Sve će se odvijati bez ikakvih posljedica na putnike, jer su osigurane sve procedure i adekvatni ljudski resursi kako bi se transfer prtljaga odvijao nesmetano i tokom trajanja radova i testiranja sistema.

"S obzirom na izuzetan i kontinuiran rast broja opsluženih putnika, aviooperacija, te ukupnog kargo prometa u proteklom periodu, te činjenici da se Međunarodni aerodrom Sarajevo približava broju od milion putnika godišnje, ovaj projekat predstavlja i pripremnu aktivnost u sklopu realizacije strategije 'Modernizacija i dogradnja Terminala B'", navedeno je.

Podsjetimo, završene su tenderske procedure rušenja i uklanjanja starog Terminala A, osigurana je i urbanistička saglasnost nadležnog federalnog ministarstva, a rušenje uskoro počinje. Već je počelo postavljanje privremenih montažnih objekata u krugu aerodroma, u koje će biti smješteni dio zaposlenika, restoran i brojne prateće službe.

"Modernizacija i dogradnja Terminala B" planira dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, tako da bi tim proširenjem Aerodrom Sarajevo trebao biti u stanju opslužiti oko dva miliona putnika godišnje. Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Stari i novi dio bit će povezani modernom nadstrešnicom. Dužina terminala će biti 110 metara, u odnosu na sadašnjih 68, a bit će napravljen još jedan ulaz.

Projekt je vrijedan 38 miliona KM, a radovi bi trebali biti završeni za 18 mjeseci.