biznis
0

Počeli pripremni radovi za izgradnju graničnog prijelaza Bijača

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministarstvo za prostorno uređenje Federacije BiH izdalo je odobrenje za pripremne radnje na izgradnji graničnog prijelaza Bijača.

To je ujedno bio uslov da Autoceste Federacije BiH uđu u posjed na terenu i započnu pripremne radove na dijelu autoputa na Koridoru 5 C, koji dolazi do granice sa susjednom Republikom Hrvatskom. Pripremni radovi su započeli, a izgradnja pomenute dionice autoputa predstavlja LOT 1 u realizaciji izgradnje graničnog prijelaza Bijača, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nakon što dobije Odobrenje za gradnju graničnog prijelaza Bijača, LOT 2 će realizirati Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja će najkasnije do kraja 2012. godine raspisati tender za odabir izvođača radova i odabir nadzornog organa koji će pratiti izvođenje radova.

Radovi na LOT-u 2 na graničnom prijelazu Bijača trebali bi biti okončani do 1. jula 2013. godine, kada Republika Hrvatska postaje članica Evropske unije. Do tada bi pomenuti granični prijelaz trebao zadovoljavati sve uslove za početak nesmetanog funkcionisanja prijevoza svih vrsta robe.

Bijača je jedini granični prijelaz na jugu Bosne i Hercegovine gdje će biti dozvoljen uvoz robe biljnog i životinjskog porijekla u Hrvatsku, odnosnu Evropsku uniju, od jula 2013. godine.

Završni LOT 3 radit će također Uprava za indirektno oporezivanje BiH, ali tek nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. LOT-om 3 predviđen je završetak svih radova, nakon čega će granični prijelaz Bijača ispunjavati sve EU standarde.

Iz UIO BiH podsjećaju da je Ministarstvo finansija i trezora BiH osiguralo četiri miliona KM za eksproprijaciju zemljišta i izgradnju prijelaza Bijača u kapacitetu da zadovolji minimalne neophodne standarde za početak rada (LOT 1 i LOT 2). Za nastavak radova, odnosno LOT 3, UIO je osigurala dodatnih 5,7 miliona KM iz IPA fondova za 2011. godinu.