biznis
218

Počela izgradnja stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Pofalići, u ulici Kolodvorska, počela je izgradnja stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower nakon više od dvije godine zakašnjenja.

Nakon što su riješeni svi imovinsko-pravni sporovi počela je izgradnja najveće stambene zgrade u Bosni i Hercegovini.

Iako je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić ranije za Klix.ba kazao da će gradnja početi ovog ljeta, s realizacijom se krenulo nešto ranije.

Projekt izgradnje stambeno-poslovnog objekta predstavljen je još 7. aprila 2015. godine, a nakon brojnih tužbi, žalbi i upravnih sporova, sve je riješeno i konačno je izdata pravosnažna urbanistička saglasnost.

Sarajevo Tower, koji će biti smješten u blizini Hitne pomoći, tačnije u ulici Kolodvorska, imat će površinu od 76.000 kvadratnih metara, 334 stambene jedinice i fleksibilni sistem koji odobrava prepakiranje jedinica u zavisnosti od potreba tržišta. Zgrada će imati 507 parking mjesta, 7.223 kvadratna metra poslovnog prostora, a kvalitet materijala koji će se ugrađivati u objekt je, kako tvrde investitori, u skladu s najstrožijim standardima iz oblasti građevinarstva.

Sarajevo Tower je investicija od 100 miliona konvertibilnih maraka koju će bosanskohercegovački ANS Drive podijeliti s kuvajtskom kompanijom "Smart Invest".

Stambeni prostor u zgradi će zauzimati blizu 60.000 kvadratnih metara. Zgrada će imati dva prilaza za građane i jedan poseban cestovni pristup iz Kolodvorske ulice. Tri etaže će biti podzemne, od kojih će dvije biti garaže, a jedna će sadržavati hipermarket. Prizemlje i dva sprata bit će poslovni, a ostali spratovi bit će stambeni.

Zgrada će imati osam brzih liftova koji će se penjati i spuštati brzinom od 2,5 metara u sekundi te dva teretna lifta. Interesantna činjenica jeste da će na 25. i 26. spratu biti smješteni etažni stanovi s vrtovima s pogledom na grad.