Položena prva cijev
0

Počela izgradnja podvodnog gasovoda "Sjeverni tok"

FENA
Ruska energetska kompanija "Gasprom" počela je radove na izgradnji gasovoda "Sjeverni tok" i prva cijev je položena na dno Baltičkog mora, izjavio je izvor u Gaspromu koji se pozvao na izvršnog direktora te kompanije Alekseja Milera.

Miler je predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva obavjestio u telefonskom razgovoru u utorak da su počeli radovi na postavljanju "Sjevernog toka" i da je svečanost povodom početka izgradnje planirana za 9. april u regionu Viborga.

Na svečanosti će učestvovati visoki predstavnici zemalja učesnica u tom projektu, kao i Evropske komisije, a Medvedev je takođe potvrdio namjeru da prisustvuje, ukazali su u "Gaspromu".

Gasovod "Sjeverni tok", dužine oko 1.200 kilometara, predstavlja novu maršrutu za izvoz ruskog prirodnog gasa u Evropu. Puštanje u rad prve linije kapaciteta od 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje planirano je za 2011., dok će izgradnja druge linije do 2012. omogućiti da se propusna moć poveća na 55 milijardi kubika godišnje, prenose agencije.

Akcionari "Sjevernog toka" su ruski "Gasprom" s udjelom od 51 posto, njemačke kompanije "Vinterssal holding" i "E.ON Rurgas" sa po 20 posto akcija i holandska firma "Gasuni" s udjelom od devet posto. Francuski koncern "GDF Suec" takođe planira da se priključi tom projektu s učešćem od devet procenata.