Tuzla
0

Pobijedio kompromis radnika "Aide" i Vlade

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Danas je održana 49. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona. Na početku sjednice ministar za industriju, energetiku i rudarstvo Sehudin Ograšević je upoznao članove Vlade o razgovorima vođenim tokom petka i subote s predstavnicima sindikata Fabrike obuće Aida, a koji su rezultirali određenim zaključcima.

Vlada je danas prihvatila dogovorene zaključke kojim se između ostalog predviđa nastavak aktivnosti za iznalaženje mogućnosti za pokretanje proizvodnje u Fabrici obuće Aida Tuzla, u kojoj je trenutno uposlen samo pogon Lukavac. Prihvaćen je i dogovor da se do radnog angažiranja radnika, neuposlenim radnicima, počevši od jula 2009. dodjeljuje 55 posto netoplaće zagarantovanog ličnog dohotka.

U skladu s dogovorom koji je resorno Ministarstvo postiglo sa sindikatom Aide Vlada je danas dala saglasnost na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva kojom se odobrava 170.000 KM namijenjenih za novčanu pomoć radnicima, a prema kriterijima koje će utvrditi sindikat i vijeće uposlenika Fabrike obuće Aida.

Danas je data saglasnost i na izmjene Odluke resornog Ministarstva kojom je ranije odobreno 140.000 KM za stvaranje uvjeta za pokretanje proizvodnje u Fabrici obuće Aida Tuzla. Izmijenjenom Odlukom za ove namjene odobreno je 58.000 KM.

Prihvaćen je i zaključak da, ukoliko se ne osigura dovoljan obim posla za tehničku i finansijsku održivost u Aidi, Vlada Tuzlanskog kantona će, na prijedlog resornog Ministarstva, u roku od tri mjeseca provesti odgovarajuće procedure iz nadležnosti Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona oko utvrđivanja modela uvezivanja radnog staža radnika Fabrike obuće Aida, a prema važećim zakonskim propisima koji regulišu ova pitanja.

Vlada je dala saglasnost na Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Fabrike obuće Aida d.d. Tuzla i A-SHOES d.o.o. Tuzla za proizvodnju, promet i usluge.

Ovlašten je ministar industrije, energetike i rudarstva da uime Vlade Tuzlanskog kantona potpiše ovaj ugovor.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i 19 odluka o usmjeravanju neplaniranih donacija u budžet Tuzlanskog kantona. Riječ je o donacijama koje su od različitih institucija dobile osnovne škole u Tuzlanskom kantonu.