biznis
0

Po padu cijena nekretnina Hrvatska na četvrtom mjestu

SRNA
Hrvatska je na 4. mjestu na listi država u kojima su cijene nekretnina najviše pale u posljednjih godinu dana, rezultati su najnovijeg istraživanja agencije Knight Frank.

Ispred Hrvatske samo su Irska, sa godišnjim padom cijena nekretnina od 10,8 posto, Litvanija sa padom od 10,1 posto i Ukrajina sa 7,8 posto.

Hrvatske nekretnine su za godinu dana izgubile 7,2 posto vrijednosti.

"Nezaposlenost je u porastu, nacionalna ekonomija je prošle godine bila u padu, građani protestuje protiv Vlade. Nije dobro, očito", navodi se u analizi agencije osnovana 1896. u Londonu, koja zapošljava oko 6.000 ljudi u 207 kancelarija u 43 države. 

Peti na listi država u kojima su najviše pale cijene nekretnina su Ujedinjeni Arapski Emirati, a slijede Grčka, SAD, Portugal, Japan i Španija, u kojoj su cijene nekretnina opale 3,5 posto.

Hrvatska Vlada je prije nešto više od godinu dana odobrila subvencije od oko 200 eura po kvadratu za kupovinu prve nekretnine, što je bio pokušaj da se zaustavi pad cijena stanova. Nakon odluke o subvencijama, koje su se vraćale na dugogodišnji poček, Vlada je objavila da očekuje da će prodati između 100 i 2.315 stanova. Prema srednjoj procjeni, to nije ni deset posto od ukupnog broja neprodatih stanova, kojih je u Hrvatskoj više od 15.000. Međutim, ta odluka je doživjela potpuni fijasko, što dokazuje i top-lista agencije.

Posljednju podsticajnu mjeru Vlada je donijela krajem februara.Premijerka Jadranka Kosor je najavila da će država plaćati polovinu rate u iduće četiri godine za kredite čija će efektivna kamatna stopa biti do 4,95 posto i za iznos kredita do sto hiljada eura. Druga mjera su državne garancije za kupce koji bi do kraja 2011. ostali bez posla, nakon čega bi im država do godinu dana otplaćivala kamatu.
Rezultati posljednje mjere tek se očekuju, a Vlada se nada da će u iduće dvije godine podstaći prodaju oko 1.900 stanova. Zasad se pokazalo da su recesija, slaba kreditna sposobnost građana i tanki novčanici jači od bilo koje Vladine podsticajne mjere. Stanovi i dalje, uglavnom stoje neuseljeni, prenosi portal Index.hr.