Brojne olakšice
46

Plenković predstavio veliki set mjera pomoći poslovnim subjektima u Hrvatskoj

R. D.
Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL
Premijer Hrvatske Andrej Plenković u srijedu je predstavio veliki set mjera kojima ova zemlja želi zaštitit vlastitu ekonomiju od negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Plenković je poručio da je element panike dosta dobro svladan, a da je sada potrebna strpljivost i samodisciplina.

"Prije dvije sedmice podnijeli smo prvi paket ekonomskih mjera za pomoć ekonomiji ukupno težak 30 milijardi kuna. Naša je aktivnost bila brza. Prve su procjene razmjera ove krize veće od one krize 2008. godine. To je bila kriza finansijskog kapitalizma, a ova se kriza uspoređuje s velikom depresijom na kraju 20-tih godina prošloga stoljeća", kazao je.

Poručio je potom da Vlada izlazi i s još jednim paketom mjera.

"U ovom trenutku odlučili smo čvrsto stati iza hrvatskih radnika te iza hrvatske privrede. Mjera koju predlažemo jest da se ona mjera koja se koristi, a to je onih 3.250 kuna podrške, da se to za april i maj podigne na 4 hiljade kuna neto. Ujedno će država preuzeti teret doprinosa na tih 4 hiljade kuna, dakle otprilike 1.460 kuna po zaposlenom. To je ukupno 5.460 kuna. To je otprilike 8,5 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta. Ovo je poruka poslodavcima, sredstva su tu, ali se radnici moraju održati zaposlenima te se radna mjesta moraju očuvati", izjavio je.

Potom je predstavio i drugu mjeru.

"Ona ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno onemogućen. Oni će djelomično ili u cijelosti biti oslobođeni od poreznih obaveza za april, maj i juni. Riječ je o porezu na dobit, dohodak i na doprinose. One kompanije koje imaju pad prihoda između 20 i 50% imaju pravo na odgodu i na obročnu otplatu do 24 mjeseca bez kamata. Oni koji imaju manje od 20%, dovoljno su čvrsti da izdrže krizu", naveo je on.

Dodaje i da oni koji imaju prihode manje od 7,5 miliona kuna, a to je 92 ili 93% svih hrvatskih preduzeća, a imaju pad prihod veći od 50%, njih će u potpunosti osloboditi plaćanja poreznih obveza.

"One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 miliona kuna oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihoda u odnosu na april, maj i juni. Dakle ako su imali pad prihoda 75%, onda će od zamišljenih 100%, platiti 25%. Treći element koji ćemo predložiti jest plaćanje PDV-a, da se može odgoditi dok se ne naplate izdani računi. No to ne znači da oslobađamo od obveze plaćanja PDV-a. Rok za predaju godišnjih finansijskih izvještaja za 2019. odgađa se do 30. juna. Istodobno smo odlučili u danima pred nama odlučili pokazati da će država biti maksimalno štedljiva. Svi ministri su dobili naloge da provode samo one postupke javne nabave koji su neophodni za obavljanje osnovnih funkcija države. Ide se samo u nužne rashode. Očekujemo sve ovo i na nivoima jedinica lokalne i područne samouprave i na nivou javnih preduzeća. U tom će se pogledu poduzeti koraci", zaključio je Plenković.