biznis
0

Plate u RS-u dovoljne za pola potrošačke korpe

FENA
Sindikalna potrošačka korpa u RS-u za septembar za četvoročlanu porodicu iznosila je 1.605 KM i prosječna septembarska plata od 783 KM pokrivala ju je svega sa 49 posto.

Najviše prosječne netoplate u septembru u RS-u od 1.225 imali su zaposleni u finansijskom sektoru, a najniže od 472 KM imali su zaposleni u hotelima i restoranima, navodi se u saopštenju iz Saveza sindikata RS-a.

Sindikat ističe da najniži životni standard imaju radnici u privredi, a što traje nedopustivo dugo, te da to mora biti briga Vlade RS-a, Ministarstva privrede RS-a i Vijeća ministara BiH.

Istovremeno, Zavod za statistiku navodi da je prosječna netoplata u RS-u isplaćena u septembru iznosila 783 KM, i u odnosu na avgustovsku je nominalo i realno veća za 0,5 posto.

Direktorica Zavoda za statistiku Radmila Čičković kazala je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci da je visina prosječne neto septembarske plate u odnosu na prosječnu plaću u 2007. godini nominalo veća za 34 posto.

Ona je rekla da u RS-u u septembru nije bilo mjesečne inflacije, a godišnja je iznosila 8,7 posto.

Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje, u septembru je, u odnosu na avgust, najviši rast zabilježen u obrazovanju od 0,7 posto, zatim slijede indeks odjeljka restorani i hoteli od 0,6, indeks odjeljka stanovanje od 0,5, indeks namještaj i pokućstvo od 0,3, indeks hrana i bezalkoholna pića od 0,2 posto.