biznis
2

Plan realizacije mjera za provedbu Strategije privlačenja direktnih stranih investicija

FENA
Vijeće ministara BiH je u utorak na prijedlog Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) usvojilo Operativni plan realizacije mjera za implementaciju Strategije promocije - privlačenja direktnih stranih investicija u BiH, saopćeno je iz FIPA-e.

Usvojen je i Izvještaj o radu za period januar-decembar 2006. Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH i Poslovni plan Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH - FIPA za ovu godinu.

"Nakon što je FIPA u 2006. u saradnji s konsultantskom kućom uradila Strategiju promocije privlačenja direktnih stranih investicija u BiH, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 12. oktobra 2006., FIPA je uradila ovaj operativni plan u svrhu što potpunije primjene mjera i aktivnosti predviđenih u Strategiji, ali i ažuriranja s novim idejama i sadržajima", saopćeno je.

Okosnicu Operativnog plana čini unapređenje imidža zemlje.

Vijeće ministara BiH će imenovati brending menadžera BiH pri kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će koordinirati aktivnosti svih bh. institucija na poboljšanju imidža BiH, predlagati mjere za poboljšanje imidža zemlje, te dati prijedlog strategije brendiranja BiH.

Operativni plan predviđa i identifikaciju i prezentaciju razvojnih projekata, unapređenje domaćeg poslovnog okruženja, osnivanje fonda za podršku stranim investitorima, te promotivne aktivnosti, ističe se u saopćenju FIPA-e.