Japan
0

Plan od 192 milijarde eura za pokretanje ekonomije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski premijer Taro Aso objavio je u petak nove mjere u iznosu od ukupno 192 milijarde eura za pokretanje japanske ekonomije, koja je u punoj recesiji.

Na konferenciji za štampu, Aso je ocijenio da bi plan za pokretanje ekonomije od 26.900 milijardi jena, odnosno 224 milijarde eura, usvojen krajem oktobra, trebao biti pojačan.

On je rekao da će 10.000 milijardi jena, odnosno 85 milijardi eura, biti posvećeno poreskim mjerama, uključujući i smanjenje poreza za vlasnike nekretnina, a preostalih 13.000 milijardi jena, odnosno 107 milijradi eura, za pomoć firmama koje se suočavaju s poteškoćama.

Plan pokretanja ekonomije, objavljen krajem oktobra, predviđao je da država ubrizga bankama do 2.000 milijardi jena kako bi one ojačale svoju kapitalističku osnovu.

"S obzirom na to da je ekonomska situacija gora nego što smo očekivali, poduzet ćemo, dakle, određene mjere", rekao je premijer.

"Pokušat ćemo da budemo prvi koji će izaći iz recesije, barem među industrijski razvijenim zemljama", dodao je on.

Aso je ocijenio da je "svjetska recesija najgora u posljednjih sto godina. "Japan se ne može zaštititi od tog cunamija, ali poduzimajući na vrijeme odgovarajuće mjere možemo minimizirati posljedice", rekao je on.