{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PKKS: Otvoren Centar za razvoj i unapređenje GP kompanija

F
FENA
3.6.2008. u 15:34
0
0
PKKS: Otvoren Centar za razvoj i unapređenje GP kompanija
0
PKKS: Otvoren Centar za razvoj i unapređenje GP kompanija
U prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo danas je otvoren Centar za razvoj i unapređenje građevinsko-projektantskih (GP) kompanija u oblasti povećanja energetske efikasnosti - CEE.
Zadatak Centra je pružanje usluga poslovnom setoru radi unapređenja znanja i snažnijeg djelovanja građevinsko-projektantskih kompanija.

Tako bi se kroz štednju energije, smanjenje troškova, poboljšanje stanja okoliša i kvaliteta življenja u Kantonu Sarajevo multiplicirali i efekti energetske efikasnosti.

"Cijene energenata u svijetu su evidentno u stalnom porastu, što se odražava i na cijenu energenata u BiH. To može da uspori ekonomski razvoj i dovede do pada životnog standarda građana. Saglasno svjetskoj praksi, pokazuje se da je najbolje rješenje ove situacije ulaganje u racionalizaciju potrošnje energije, što je jedan od zadataka Centra“ kazao je predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Kemal Grebo.

Projekt Komore u okviru kojeg je formiran Centar nosi naziv »Razvoj i unapređenje konkurentnosti MSP na polju povećanja energetske efikasnosti« i njegovi ciljevi su poboljšati poslovnu infrastrukturu za potrebe MSP, povećati njihovu konkurentnost na polju energetske efikasnosti i doprinijeti razvoju politike okoliša i njene integracije u društvo u cjelini.

Očekuje se aktivno učešće firmi i institucija iz Kantona Sarajevo u realizaciji projekta, a kroz aktivnosti koje će provoditi CEE.

"Nadamo se da će ovaj projekt i Centar inicirati i formiranje agencije za energetsku efikasnost na nivou države, kao što je to slučaj u zemljama regije i šire“, kazao je Grebo.

Sredstva za realizaciju ovog projekta u visini od 223.000 eura osigurala je Evropska unija. Partner Privredne komore Kantona Sarajevo u realizaciji projekta je Regionalni centar za obrazovanje i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu - REIC (Regional Education and Information Centre for Sustainable Development in SEE).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: