biznis
0

PKKS: Inicijativa za smanjenje cijena plina za velike potrošače

FENA
Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) uputila je inicijativu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izmjenu tarifnog sistema koji se odnosi prije svega na izmjenu cijene plina prema veličini potrošača i na potrošnju ljeto-zima, kako je to definirano i u razvijenim zemljama tržišne privrede.

Predloženo je da se formira stručni tim za pregovore u koji bi pored stručnjaka iz Ministarstva, trebali biti uključeni predstavnici proizvođača, distributera, potrošača toplotne energije (privredni subjekti) i PKKS.

"Bitumenka" d.d. Sarajevo i drugi veći potrošači teško podnose poskupljenje plina jer susjedne zemlje svojim kompanijama isporučuju plin po znatno nižim cijenama, a daju druge poticaje čime domaće kompanije dolaze u veoma tešku situaciju, a dolazi u pitanje i nastavak proizvodnje.

Stoga traže načine smanjena cijene plina za velike potrošače i ukidanje carina kod nabavke repromaterijala.

Radi povećanja konkurentske sposobnosti domaćih firmi i stvaranja istih ili sličnih uvjeta privređivanja Komora je uputila Vijeću ministara BiH prijedlog za hitnu izmjenu Zakona iz oblasti carinskih propisa među kojima je i ukidanje carina na uvoz repromaterijala, investicijske opreme i rezervnih dijelova i uvođenje kvota i kontingenata (s posebnim osvrtom na sektorske kontingente) kao instrument zaštite domaće proizvodnje, održavanja stabilnosti cijena, povećanja kvaliteta domaće robe i vezivanje domaće proizvodnje, trgovine.