Cilj seminara je da se proizvođači u prehrambenoj industriji upoznaju o korištenju uputa za dobru praksu, koje im mogu pomoći da kontrolišu rizike i pokažu da udovoljavaju zahtjevima.
Prvog dana seminara naglasak je na hrani životinjskog porijekla i učesnici bit će upoznati o Codexu Alimentarijusu – međunarodnim kodeksom za postupak koji obuhvata generalni princip higijene hrane.
Obradit će se i EU higijensko pakovanje, opći principi i kriteriji za higijenu proizvoda i postupak proizvodnje (GHP) te principi HACCP sistema.
Predavačica je Mina Barova iz Bugarske čija je specijalnost veterinarsko-sanitarna kontrola hrane životinjskog porijekla.
Drugi dan je posvećen hrani neživotinjskog porijekla (voće, povrće, pekarski proizvodi i dr.)
Projekt ABC-DIHK podržava Savezna komora Njemačke, a finansira Ministarstvo privrede i razvoja SR Njemačke.
Asocijacija balkanskih privrednih komora formirana je 1994. godine, okuplja deset nacionalnih privrednih komora, a Vanjskotrgovinska komora BiH pristupila je 2003. Nacionalna koordinatorica ABC za BiH Nermana Bičakčić istakla je značaj ove asocijacije za unapređenje privredne saradnje u regionu i s partnerima iz trećih zemalja.