{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PKFBiH: Povećani proizvodnja i izvoz namještaja za 1,2 posto

F
13.9.2012. u 16:17
0
1
PKFBiH: Povećani proizvodnja i izvoz namještaja za 1,2 posto
0
PKFBiH: Povećani proizvodnja i izvoz namještaja za 1,2 posto
Foto: Arhiv
Proizvodnje namještaja u Federaciji BiH za sedam mjeseci ove godine u porastu je za 28,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, izjavila je Feni savjetnica u Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH) Šemsa Alimanović.
Prema analizi ove komore, izvoz namještaja za šest mjeseci ove godine iznosio je 314.629.000 KM i veći je za 1,2 posto u poređenju sa istim periodom lani.

Uvoz namještaja za pet mjeseci ove godine iznosio je 54.107.000 KM i veći je za 13,7 posto.

"Važno je napomenuti da je za šest mjeseci ove godine osjetan pad proizvodnje i prodaje u šumarstvu, što se odrazilo i na pad proizvodnje primarne prerade drveta - proizvodnja rezane građe", dodala je Alimanović.

Ona je napomenula da je ovaj sektor već duže vrijeme u teškoj situaciji zbog lošeg poslovnog okruženja, nepostojanja zakonske regulative, izostatanka pomoći države za pripremu proizvodnje za izvoz namještaja, velikih finansijskih opterećenja, te problema sa kvalitetnom nabavkom trupaca i njihovom cijenom.

Ovosezonski požari koji su zahvatili velike površine šuma i šumskog zemljišta, naročito u julu i augustu, kako je dodala Alimanović, pokazali su nespremnost za vanredne situacije jer se sredstva od opće korisnih funkcija šume nisu iskoristila u prave svrhe.

Ona je podsjetila da je PKFBiH i ranije aplirala na donošnje zakona o šumama i formiranje službe za zaštitu šuma na nivou Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: