biznis
0

PK KS: Prihvaćena inicijativa o doškolovavanju i zapošljavanju naših metalaca u Austriji

FENA
Nedavno pokrenuta inicijativa o mogućnostima doškolovavanja radnika metalske struke iz Kantona Sarajevo i njihovog zapošljavanja u Austriji i drugim državama Evrope, a po potrebi i u BiH, prihvaćena je na današnjem sastanku održanom u Privrednoj komori Kantona Sarajevo.

Sastanku su pored čelnih ljudi Komore, prisustvovali i predstavnici Trgovinskog odjela Ambasade Republike Austrije, Austrijske privredne komore, Ministarstva obrazovanja KS, JU Službe za zapošljavanje KS, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Srednje škole metalskih zanimanja i Udruženja zavarivača.

Ocijenjeno je da postoji veliki interes, kao i mogućnost za zapošljavanje kadrova koji bi bili osposobljeni za zavarivače i druga specifična zanimanja metalske struke.

Prema podacima JU Službe za zapošljavanje KS, trenutno u Sarajevskom kantonu ima oko 2.000 nezaposlenih bravara, metalostrugara i zavarivača.

Njihovom dodatnom obukom u okviru WIFI instituta, koji djeluje pri Austrijskoj privrednoj komori omogućilo bi se, po potrebi, njihovo zapošljavanje u Republici Austriji.

Također, podržana je ideja da se u Sarajevu formira jedan poseban centar za prekvalifikaciju i doškolovavanje kadrova, imajući u vidu već iskazane potrebe domaćih privrednih subjekata, kao i iz pojedinih zemalja EU, saopćeno je iz Službe za informiranje Privredne komore KS.