Razumna odluka
117

Pfizer ne namjerava prekinuti poslovanje u Rusiji, odlučio se za drugačiji pristup

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Za razliku od brojnih kompanija sa Zapada koje se povlače sa ruskog tržišta, farmaceutski div Pfizer to ne namjerava učiniti - odlučio se za drugačiji odnose prema agresiji na Ukrajinu.

Pfizer je odlučio da profit koji ostvaruje u Rusiji donira Ukrajini. Na ovo se odlučio zbog toga što životi miliona Rusa doslovno ovise o medikamentima koje proizvode. Između ostalog, riječ je o proizvodima potrebnim u liječenju od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Ako bi se Pfizer povukao iz Rusije, mnogi bi zdravstveno patili, a među kojima su i brojna djeca. S druge strane kompanijama poput Applea je lakše donijeti odluku o povlačenju sa tržišta - bez npr. iPhonea je moguće živjeti.

U Pfizeru tvrde da će sav profit ostvaren u Rusiji donirati Ukrajini. Smatraju da su time ostvarili ravnotežu između zahtjeva za sankcijama i potrebe ljudi za lijekovima.

Iz ove kompanije su objavili da ne upravljaju i da u njihovom vlasništvu nije niti jedan proizvodni pogon u Rusiji te da će zaustaviti investicije u ovoj državi koje su ranije planirali, piše poslovni magazin Fast Company.