Francuska
0

"Peugeot-Citroen" u gubitku 343 miliona eura

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Francuska auto-grupacija "Peugeot-Citroen" objavila je u srijedu neto gubitak od 343 miliona eura (443 miliona dolara) u 2008. godini, a njen izvršni direktor Christian Streiff upozorio je da se u 2009. može očekivati još veći finansijski manjak, javile su svijetske agencije.

Ukupan promet kompanije u 2008. godini je pao 7,4 odsto, na 54,4 milijarde eura. Za razliku od neto gubitka u 2008, "Peugeot-Citroen" je u 2007. poslovao s profitom od 885 miliona eura. Streiff je upozorio da će posebno biti teška prva polovina ove godine, ali da kompanija ponovo očekuje profit u 2010.

U ponedjeljak je uprava "Peugeot-Citroena" pozdravila odluku francuskog predsjednika Nicolas Sarkozyja da kompaniji pozajmi tri milijardi eura, dio od 6,5 milijardi eura vrednog paketa francuskim proizvođačima automobila, pod uslovom da ne otpuštaju radnike.

Evropski drugi po veličini proizvođač automobila suočen je s globalnom krizom i pokušava da smanji zalihe neprodatih vozila nakon pada isporuka zbog kreditnog kraha, što je uticalo i na pad potrošačkog povjerenja.

Finansijski analitičari očekivali su da će "Peugeot-Citroen" ostvariti profit od 180 miliona eura, navodi Reuters u izvještaju iz Pariza.

Štrejf je u saopćenju u srijedu naglasio da je glavni zadatak kompanije da se koncentriše na smanjenje zaliha i da na najmanji nivo smanji trošenje sviježeg novca, kako bi se održala likvidnost.

Zalihe neprodatih vozila na kraju 2008., bile su blizu decembarskog nivoa iz 2007., zahvaljujući smanjenju proizvodnje u četvrtom tromjesječju, objavila je francuska grupa.

"Pežo-Citroen", kao i ostali evropski proizvođači, naredili su privremeno zatvaranje fabrika i veliki broj otkaza krajem minule godine, pošto je regionalno tržište automobila zabilježilo najveći pad prodaje u posljednjih 15 godina. Francuska prodaja automobila pala je lani za 14 posto u novembru i 16 u decembru, u odnosu na 2007.