biznis
40

Pet sarajevskih firmi dobilo pomoć općine Novi Grad Sarajevo i BBI banke

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Pet firmi koje posluju na području općine Novi Grad Sarajevo potpisale su ugovore s Općinom i BBI bankom, čime je počela realizacija projekta finansiranja iz finansijske linije za privredne subjekte.

Vrijednost ugovora je oko pola miliona KM.

Naime, već drugu godinu BBI banka i Općina Novi Grad Sarajevo na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji, privrednicima omogućavaju da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima i po subvencioniranoj stopi od 0,99 do 3,29 posto.

Načelnik Općine Novi Grad Samir Efendić je kazao na svečanosti potpisivanja, da se na taj način pruža podrška i olakšano poslovanje kao i povećanje nivoa zaposlenosti.

Firme koje su danas potpisale ugovor o finansiranju bave se građevinarstvom, grafičkim dizajnom, komunikacijama, kozmetikom i autoelektrikom.

Osim toga, danas je potpisan i Ugovor o formiranju linije za finansiranje start up preduzeća, što je također zajednički projekt Općine Novi Grad Sarajevo i BBI banke.

Radi se o posebno kreiranoj finansijskoj liniji za poduzetnike koji tek pokreću biznis, a kojima je otežan pristup finansiranjima jer nemaju kreditnu historiju.

Minimalan iznos finansiranja po toj liniji je 2.000 KM, a maksimalan 20.000 KM.

Prioritet u korištenju sredstava imaju programi koji osiguravaju samozapošljavanje i novo zapošljavanje, mladi do 35 godina, invalidi, demobilisani borci, žene, te programi koji potiču proizvodnju za izvoz.