MKF LIDER
43

Promo / Perspektiva za biznis u BiH ipak postoji

U moru negativnih informacija, pesimističnih progonoza i crne statistike u Bosni i Hercegovini, pozitivne priče sasvim običnih ljudi, istinskih boraca iz lokalne zajednice, šalju poruku da nada u uspjeh ove zemlje ipak postoji. Njihovi lični uspjesi govore u prilog činjenici da se ipak, bez obzira na sve, može pronaći perspektiva življenja u Bosni i Hercegovini.

Prosječni Bosanci vape za riješenom egzistencijom, s druge strane ova zemlja raspolaže sa puno neiskorištenog potencijala u svakom pogledu, a ti se potencijali ne razvijaju i ne promoviraju. Važno je prepoznati pravi trenutak za akciju, otrgnuti se iz letargije, iskoristiti potencijale i pronaći perspektivu za sebe u našem društvu, pa ma kakvo ono bilo.

Simpatična, mlada i susretljiva Dragana Vračević iz Doboja ove godine se odvažila i pokrenula vlastiti biznis, modni studio Alta Moda u centru Doboja. Zastupnik je srbijanskog modnog brenda MAXERS i u svom butiku nudi najmodernije modele ženske i muške konfekcije iz njihove kolekcije. Svi artikli iz butika se mogu nabaviti i putem Facebooka jer Dragana ide u korak s tehnologijom i ne zadržava se na tradicionalnim kanalima prodaje. Pored toga Dragana radi i kao sudski tumač i prevodilac italijanskog jezika. Mlada i obrazovana osoba, vidi perspektivu u ovoj zemlji. "Naravno da vidim budućnost ovdje, čak šta više planiram proširiti poslovanje i otvoriti još jedan butik", kaže Dragana.

Važno je iskoristiti svaki slobodan trenutak za rad na sebi. Svi koji vrijede i koji hoće raditi, kad tad će pronaći svoju priliku, bez obzira na to o kojem poslu i kojoj struci je riječ.

Dvadesetčetverogodišnji Haris Bošnjaković je fitness trener i promoter zdrave ishrane i zdravog načina života. Nešto više od godinu dana, Haris u LivFit Gym fitness centru u Zavidovićima sa svojim stručnim timom nudi individualne i grupne treninge, te hurricane workout treninge za žene i muškarce. Tri stotine zadovoljnih članova govori o kvalitetu i stručnosti osoblja LivFit Gyma. Spoj mladosti, stručnosti i entuzijazma je savršena kombinacija za uspjeh. Haris planira pojačanje opreme, uvođenje korporativnih treninga i otvaranje solarija u sklopu centra i poručuje: "Budite fit i živite zdravo".

Da perspektive ima za sve koji hoće raditi dokaz je i vrijedna i odvažna Amela Bijedić koja je od usluge čuvanja troje djece u vlastitom stanu, u samo nekoliko godina, razvila biznis i registrovala Vrtić Panda & Kids na Ilidži (naselje Pejton) koji trenutno zapošljava četiri profesionalna odgajatelja i gdje boravi četrdesetoro djece.

"Uložila sam godine truda i rada, postojeći devastirani objekat sam iz temelja adaptirala i prilagodila potrebama vrtića. Sav trud se isplatio, ali tu se moj rad ne zaustavlja, idemo dalje, proširujemo objekat i kapacitete. U našem vrtiću su trenutno oformljene četiri mješovite vrtićke grupe, a uz to imamo i produženi boravak i rad sa školskom djecom. Najvažnije nam je da su djeca u sigurnim rukama, a roditelji bez brige i zadovoljni", reka je Amela Bijedić. Amela ne krije i činjenicu da joj je u svim fazama razvoja biznisa trebalo dosta finansijske podrške, ali i da je uspjela pronaći partnera od povjerenja koji je prati od samog početka i koji će je podržavati u njenim novim projektima.

Nešto dalje od Sarajeva, na cca 850 m nadmorske visine, u selu Medojevići kod Srednjeg, Dedić Samija uzgaja organske jagode sorte Maja. Od 2014. godine do danas, zbog velike potražnje i kvaliteta jagoda koje proizvodi, na posjedu Dedića, od prvobitnih 2.500 sadnice su dosegle brojku od 11.000. Sadnice za proširenje proizvode sami, a plasman jagoda je zagarantovan. Iz Samijinog primjera vidimo da u poljoprivredi leži potencijal, ali temeljen na mudrom ulaganju, diverzifikaciji u proizvodnji i posvećenosti visokom kvalitetu proizvoda.

"Zahvaljujući prirodnim uslovima i visokoj nadmorskoj visini, naša jagoda dospjeva nešto kasnije kad je ponuda na tržištu manja. I da udvostručimo proizvodnju sve bi mogli plasirati na tržištu. Educiramo se, nastojimo uvoditi novine u tehnologiji uzgoja, i to nam, moram priznati, jako dobro uspijeva. Potpuno smo posvećeni ovom poslu i planiramo proširiti proizvodnju jer smo sigurni u dobar ishod", rekla je Samija Dedić.

Na istoj općini, u Ilijašu, Durić Emir se dugi niz godina bavi obradom drveta i izradom raznovrsnih predmeta od drveta. Isključivo po narudžbi izrađuje šadrvane, kuhinje, namještaj po mjeri, klupe i stolove za vrt, stolariju, tende, hladnjake, stepeništa i sve drugo što kupci mogu poželjeti. Emir slovi za jednog od najboljih stolara na području Ilijaša i uvijek ima pune ruke posla. "Namjeravam se u potpunosti posvetiti ovom poslu, sa opremom i mašinama koje imam mogu od drveta kvalitetno izraditi baš sve. A i nove narudžbe stalno pristižu pa sam u posao uključio i ukućane", kaže Emir.

Emir Džinić iz Zavidovića bavi se proizvodnjom i prodajom konzumnih jaja. Na farmi trenutno ima oko 3.000 koka, te u dodatnim vlastitim kapacitetima uzgaja i mlade koke nosilje za podmlađivanje jata. Zbog izuzetnih uslova uzgoja i muzike koju Emir kokama svakodnevno pušta, postiže nevjerovatnu nosivost od preko 93 posto. Pored toga, Emirova supruga pravi domaći pekmez, marmeladu i ajvar.

"Dnevno iz farme izlazi oko 2.800 komada jaja i sve se do kraja dana plasira na tržištu Zavidovića. Planiram proširiti proizvodnju i tako zadovoljiti rastuću potražnju. U tom poduhvatu nadam se podršci u finansijskim i nefinansijskim uslugama od strane organizacije sa kojom već godinama sarađujem", rekao je Emir.

Jusuf Jašarević iz Mehurića kod Travnika se duži period bavi ugostiteljstvom i trenutno vodi dva objekta Caffe bar "Mahala" i odnedavno Caffe "Magnet" koji uglavnom okuplja mlađu populaciju zbog ambijenta, ozvučenja i nargile, što ovaj objekat čini jedinstvenim na ovom području. Pored objekta je i uređeni teren za mali nogomet tako da u vrijeme rekreacije Caffe "Magnet" posjećuju i stariji gosti, što ga čini mjestom gdje i mlađa i starija populacija uživa u ugodnom ambijentu i u raznovrsnoj ponudi.

"Kad sam otvorio prvi objekat mještani su mi govorili da mi je neuspjeh zagarantovan, nisu me obeshrabrili, imao sam viziju koja se sa otvorenjem novog objekta skoro u potpunosti ostvarila. Danas društveni život u Mehurićima izgleda potpuno drugačije. Želja mi je da uvedem i fast food čime bih zaokružio ugostiteljsku ponudu u svojim objektima", kaže Jusuf Jašarević.

Biti poduzetnik u BiH, iziskuje mnogo hrabrosti, upornosti, volje i truda, kažu sada već dokazani poduzetnici i poručuju svima da se ne plaše, da ne čekaju da ih neko zaposli nego da pokušaju pokrenuti svoj posao.

MKF LIDER nastavlja pružati podršku poduzetnicima koji imaju dobru poslovnu ideju i želju da je sprovedu u djelo. Dugogodišnje iskustvo u finansiranju start-up biznisa i unaprijeđenja postojeće poslovne/poljoprivredne aktivnosti, posebno kreirane finansijske i nefinansijske usluge i stručno osoblje na raspolaganju su svim poduzetnicima koji svoju budućnost vide u pokretanju vlastite poslovne aktivnosti i samozapošljavanju.

LIDER je za 15 godina svog postojanja plasirao preko 17.100 kredita u iznosu od 64 miliona KM poduzetnicima i poljoprivrednicima na području pet kantona Federacije BiH.