{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Perspektiva energetskog sektora u FBiH je veoma povoljna

F
FENA
15.7.2008. u 16:24
0
0
Perspektiva energetskog sektora u FBiH je veoma povoljna
0
Perspektiva energetskog sektora u FBiH je veoma povoljna
Odbor za energetiku, rudarstvo i industriju Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH informirao je danas zastupnike Zastupničkog i delegate Doma naroda Parlamenta FBiH o reformi energetskog sektora i ispunjenju obaveza BiH shodno Ugovoru o energetskoj zajednici.
Cilj reforme je, kako je kazao predsjednik Odbora Mirza Kušljugić, kreirati uvjete za neograničenu i slobodnu trgovinu i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom po definiranom standardu kvaliteta.

"Ovog trenutka, u FBiH smo, zbog velikog potrošača "Aluminija", na granici deficita električne energije. Međutim, dugoročno, perpektiva energetskog sektora FBiH je veoma povoljna", kazao je Kušljugić.

FBiH ima odlične uvjete za izgradnju hidroelektrana a zapadna Hercegovina za vjetroelektrane tako da će, istakao je Kušljugić, u ovom dijelu BiH najvjerovatnije biti građeni takvi sistemi za proizvodnju električne energije.

Stručnjaci upozoravaju da će BiH do 2020. biti suočena s manjkom električne energije, ali Kušljugić ovakvu procjenu smatra idealnom polaznom osnovom za reformu elektroenergetskog sektora.

"Do 2020. imamo vremena da uradimo zamjenske objekte koji će biti po standardima EU", objasnio je Kušljugić.

Obraćanje predstavnika Odbora i nadležnih za kreiranje okruženja za funkcioniranje tržišta električne energije zastupnicima i delegatima imalo je za cilj identificirati obaveze Parlamenta FBiH u provođenju reformi prema potpisanom Ugovoru o energetskoj zajednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: