biznis
0

PepsiCo kupuje Danone?

NINA
Zbog sve jačih glasina da će američki PepsiCo uputiti ponudu za kupnju poznatog francuskog proizvođača mliječnih proizvoda - kompanije Danone, cijene njegovih dionica na pariškom tržištu kapitala uvećale su vrijednost za 11,05 eura na ukupno 90,55 eura, što je dosad njihova najveća dosad, piše agencija Bloomberg.

Predsjednik francuske komisije za ekonomske poslove u sklopu francuskog parlamenta Patrick Ollier iz glavne vladajuće stranke UMP prekjučer je potvrdio zabrinutost vlade da američki PepsiCo preuzme Danone, dok je francuski dnevnik Les Echos pomisao da bi pariški Danone mogao prijeći u ruke američkog vlasnika nazvao "skandaloznom".

Cijela je priča krenula nakon što je američki časopis Challenges prije desetak dana objavio da uprava američke kompanija razmišlja o ponudi za preuzimanje francuskog Danonea za što bi trebala ponuditi 30 milijardi eura, piše Dnevnik.

No, uprava PepsiCo-a demantirala je takve navode ne želeći potvrditi niti zainteresovanost za kupnju. Izostao je i komentar Stephanie Rismont-Wargnier, glasnogovornice Danonea.

Međutim, analitičar Francois Digart iz francuske kompanije CA Chevreux za agenciju AFP s druge strane kaže kako smatra da bi komentari francuskih političara oko eventualnog preuzimanja "mogli dati kredibilitet glasinama".

S takvom se ocjenom slaže i neimenovani francuski broker koji je za istu agenciju prokomentirao da pojačani komentari idu u korist spekulacijama, a razlog što vlada pokazuje tako veliki interes za cijeli slučaj, dodao je, vjerojatno je zato što nešto i zna o tome.

Međutim, Digard naglašava da unatoč svom protivljenju, francuska vlada ničim ne može spriječiti mogući potez američke kompanije, osim što bi mogla vršiti pritisak na kupca oko poslovanja ako i dođe do preuzimanja.