{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parafiran Nacrt kreditnog ugovora za projekt na koridoru 5-C

F
24.12.2008. u 14:33
0
0
Parafiran Nacrt kreditnog ugovora za projekt na koridoru 5-C
0
Parafiran Nacrt kreditnog ugovora za projekt na koridoru 5-C
Nacrt kreditnog ugovora između Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj i BiH za izgradnju autoceste na koridoru 5-C dionice Kakanj - Donja Gračanica parafiran je danas u Sarajevu. Taj projekt označen je kao prioritetan za BiH.
U susretu s novinarima, upriličenom tim povodom, istaknuto je da se radi o vrlo povoljnim finansijskim uvjetima koji će biti osigurani kroz finansiranje tog dijela projekta dužine oko 2,5 km na koridoru 5-C. Vrijednost kredita Kuvajtskog razvojnog fonda je 10,5 miliona kuvajtskih dinara ili oko 30 miliona eura. Kamatna stopa je dva procenta, a vrijeme otpate 25 godina uz grejs period od pet godina.

Naglašeno je da će se taj novac koristiti za izgradnju i nadzor radova na dionici Drivuša - Klopče. Dionica počinje petljom Drivuša koja služi za priključak na magistralni put M-17 i ima naplatnu rampu na naplatu cestarine te predstavlja južni prilaz u Zenicu. Trasa se zatim nastavlja mostom preko rijeke Bosne i penje istočno od grada Zenice u pravcu naselja Klopča prolazeći kroz brežuljasti teren što zahtijeva izgradnju više objekata, mostova i više vijadukta.

Planirano je da izgradnja te dionice budu završena do kraja 2012., a potpisivanje kreditnog ugovora očekuje se početkom naredne godine.

Predstavnici Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj borave u BiH od 16. do 25. decembra na poziv državnog resornog ministarstva. Oni su posjetili buduće gradilište autoputa kod Zenice. Izvršene su procjene finansiranja dionice autoputa na koridoru 5-C "Kakanj - Donja Gračanica".

Ta dionica, dužine 24 km dijelom će biti finansirana od evropskih banaka EBRD i EIB od 135 miliona eura (dionica Kakanj - Drivuša), dok će dionica Klopče - Donja Gračanica biti finansiran na osnovu javno-privatnog partnerstva. Ukupni troškovi projekta Kakanj - Donja Gračanica procijenjeni su na 240 miliona eura.

Kuvajtski fond ustanovljen je 1962. kao jedan od prvih načina za finansiranje raznih projekata u zemljama razvoja. U BiH je taj kuvajtski fond dosad finansirao tri raznovrsna projekta u koja je uloženo oko 50 miliona dolara i još 30 miliona eura.

Ambasador BiH u Kuvajtu Jasin Ravašde istaknuo je danas da će Kuvajtski fond prihvatati i dalje projekte koji nude državni organi BiH te da je ova posjeta kuvajtske delegacije rezultat nedavne posjete člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića sa suradnicima toj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: