Danas u Sarajevu
0

Parafiran Nacrt kreditnog ugovora za projekt na koridoru 5-C

FENA
Nacrt kreditnog ugovora između Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj i BiH za izgradnju autoceste na koridoru 5-C dionice Kakanj - Donja Gračanica parafiran je danas u Sarajevu. Taj projekt označen je kao prioritetan za BiH.

U susretu s novinarima, upriličenom tim povodom, istaknuto je da se radi o vrlo povoljnim finansijskim uvjetima koji će biti osigurani kroz finansiranje tog dijela projekta dužine oko 2,5 km na koridoru 5-C. Vrijednost kredita Kuvajtskog razvojnog fonda je 10,5 miliona kuvajtskih dinara ili oko 30 miliona eura. Kamatna stopa je dva procenta, a vrijeme otpate 25 godina uz grejs period od pet godina.

Naglašeno je da će se taj novac koristiti za izgradnju i nadzor radova na dionici Drivuša - Klopče. Dionica počinje petljom Drivuša koja služi za priključak na magistralni put M-17 i ima naplatnu rampu na naplatu cestarine te predstavlja južni prilaz u Zenicu. Trasa se zatim nastavlja mostom preko rijeke Bosne i penje istočno od grada Zenice u pravcu naselja Klopča prolazeći kroz brežuljasti teren što zahtijeva izgradnju više objekata, mostova i više vijadukta.

Planirano je da izgradnja te dionice budu završena do kraja 2012., a potpisivanje kreditnog ugovora očekuje se početkom naredne godine.

Predstavnici Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj borave u BiH od 16. do 25. decembra na poziv državnog resornog ministarstva. Oni su posjetili buduće gradilište autoputa kod Zenice. Izvršene su procjene finansiranja dionice autoputa na koridoru 5-C "Kakanj - Donja Gračanica".

Ta dionica, dužine 24 km dijelom će biti finansirana od evropskih banaka EBRD i EIB od 135 miliona eura (dionica Kakanj - Drivuša), dok će dionica Klopče - Donja Gračanica biti finansiran na osnovu javno-privatnog partnerstva. Ukupni troškovi projekta Kakanj - Donja Gračanica procijenjeni su na 240 miliona eura.

Kuvajtski fond ustanovljen je 1962. kao jedan od prvih načina za finansiranje raznih projekata u zemljama razvoja. U BiH je taj kuvajtski fond dosad finansirao tri raznovrsna projekta u koja je uloženo oko 50 miliona dolara i još 30 miliona eura.

Ambasador BiH u Kuvajtu Jasin Ravašde istaknuo je danas da će Kuvajtski fond prihvatati i dalje projekte koji nude državni organi BiH te da je ova posjeta kuvajtske delegacije rezultat nedavne posjete člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića sa suradnicima toj zemlji.