|

Panasonic preuzeo Sanyo

Panasonic preuzeo Sanyo
0
F
FENA
10.12.2009. u 16:12
1
komentara
0

dijeljenja
Panasonic preuzeo Sanyo Foto: AP
Japanski proizvođač potrošačke elektronike Panasonic Corp. u četvrtak je saopćio da je osigurao kontrolni udio u manjem rivalu Sanyo Electric Co. u sklopu 4,6 milijarde dolara vrijednog sporazuma o preuzimanju koji će stubokom izmijeniti japansku problemima pritisnutu industriju elektronike.
Sporazum Panasonicu osigurava pristup ekološkim tehnologijama tvrtke Sanyo, poput punjivih baterija, obećavajući sektor s obzirom na rastuće zabrinutosti oko globalnog zagrijavanja.

Panasonic je saopćio da kupuje 50,19-postotni udio u tvrtki Sanyo za 403,78 milijardi jena (4,59 milijardi dolara), nakon što je prihvaćena njegova ponuda u visini 131 jena po dionici.

Sanyo će tako postati podružnica Panasonica u sklopu sporazuma koji će rezultirati stvaranjem drugog po veličini proizvođača elektronike u Japanu, iza tvrtke Hitachi.

Panasonic je u decembru 2008. saopćio da je postigao sporazum s velikim ulagačima, uključujući Goldman Sachs, o kupnji kontrolnog udjela u tvrtki Sanyo i stvaranju industrijskog diva u okolnostima globalnog gospodarskog usporavanja.

Ponuda o preuzimanju morala je biti odgođena zbog regulatornih pitanja te je predana 5. novembra.

Sanyo je pristao prodati dio poslovanja s proizvodnjom punjivih baterija kako bi otklonio bojazni vezane uz poštenu tržišnu utakmicu u Japanu, Kini, Evropi i SAD-u.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...