Pranje novca
40

Panama očekuje da će biti skinuta sa liste za praćenje finansijskog kriminala u oktobru

A. Ku.
© Shutterstock
© Shutterstock
Panama očekuje da će je međunarodna organizacija za nadzor finansijskog kriminala ukloniti ovog oktobra sa liste za praćenje na kojoj se nalaze nacije za koje se smatra da rade premalo u borbi protiv pranja novca.

Panama je prvi put na takozvanoj sivoj listi Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) bila od 2014. do 2016. godine.

Nakon toga je Panama provela tri godine van liste, baveći se posljedicama skandala koje je 2016. godine izazvalo razotkrivanje afere pod nazivom "Panama Papers".

Curenjem podataka iz jedne od offshore advokatskih firmi Mossack Fonseca otkriveno je da je ova firma godinama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Dokumenti "Panama Papers" koji su procurili otkrili su da je za 1.000 dolara bilo moguće otvoriti fiktivnu firmu. Na listi imena otkrivenih u ovoj aferi su se našli i moćnici iz BiH koji su imali otvorene tajne račune.

Nakon trogodišnje pauze, 2019. godine FATF je ponovo stavio Panamu na svoju listu, rekavši da zemlja ostvaruje premali napredak u finansijskoj transparentnosti. Evropska unija je 2020. godine dodala Panamu na svoju listu zemalja koje se smatraju "nekooperativnim" u poreske svrhe.

Najviši diplomata EU, Josep Borrell, rekao je da blok neće ukloniti Panamu sa svoje liste ukoliko to prvi ne učini FATF.

Panama je kreirala online sistem za prikupljanje informacija o krajnjim korisnicima profita kompanija i učinila ih dostupnim vlastima kada je to potrebno, na zahtjev FATF-a.

Panamske vlasti sada mogu pokrenuti istrage o kompanijama zbog neispunjavanja standarda transparentnosti, sa kaznama u rasponu od 1.000 do milion dolara.