biznis
1

Pale cijene nafte nakon izvještaja o padu prodaje kuća u SAD-u

FENA
Cijene sirove nafte u srijedu su na azijskom tržištu pale nakon što su mjesečni podaci o prerađivačkoj industriji i prodaji nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama podigli zabrinutost u pogledu perspektiva rasta američke ekonomije.

Nafta za orijentacionu isporuku u martu je u elektronskom poslovanju na newyorkškoj robnoj berzi bila u padu 13 centi, na 96,55 dolara za barel, prenosi AP.

Marka "brent", koja se koristi za određivanje cijena međunarodnih tipova nafte, pojeftinila je u Londonu 26 centi, na 112,16 dolara za barel.

Decembarski pad u prodaji kuća u SAD uticao je na slabljenje cijena nafte, kao i izvještaj Banke federalnih rezervi Richmonda koji je pokazao usporavanje prerađivačkog sektora u centralnoatlantskom regionu.

Michael Huson iz komapnije CMC Markets saopćio je da su objavljeni izvještaji "ponovo podigli zabrinutost u pogledu američkog prerađivačkog sektora".

Usporavanje fabričke proizvodnje vjerovatno će smanjiti tražnju za energentima i uzrokovati pad njihovih cijena.

Velike zalihe nafte i benzina takođe utiču na cijene, kao i neizvjesnost u vezi s ishodom pregovora u Washingtonu koji se tiču američkog nivoa duga.

Kongres bi kasnije tokom dana trebalo da glasa o mjerama za podizanje granice američkog duga. U suprotnom, SAD bi se mogle suočiti s izuzetno teškom ekonomskom situacijom.