biznis
0

Pale cijene nafte na evropskom tržištu

FENA
Cijene nafte nastavile su padati u utorak na rastućim očekivanjima da će ministri OPEC-a povećati proizvodnju sirove nafte nakon sastanka u narednoj sedmici.

Nagli rast prodaje na Wall Streetu također je doprinio padu cijena nafte.

Pad cijena nafte obuzdavan je u prošlim sedmicama djelimično i zbog protivrječnih signala iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte oko njihove spremnosti da ubace nove zalihe na globalno tržište nafte.

Iranski ministar nafte Gholam Hossein Nozari izgleda da je otklonio jednu od prepreka povećanju proizvodnje OPEC-a tokom vikenda kada je izjavio kako je njegova zemlja spremna da poveća proizvodnju ukoliko se ukaže potreba.

"Ukoliko statistika i podaci nagovještavaju potrebu za većom proizvodnjom nafte, mi imamo kapaciteta da povećamo proizvodnju i snabdijemo tržište s više nafte", izjavio je Nozari novinarima, javio je AP.

Mnogi trgovci vjeruju da Saudijska Arabija insistira na povećanju proizvodnje nasuprot protivljenju iz Irana, Venecuele i ostalih članica OPEC-a.

CNBC je javio u ponedjeljak da je Saudijska Arabija već povećala proizvodnju. Analitičari tvrde kako su potvrđeni izvještaji prošle sedmice iz dvije istraživačke firme ustanovili da je proizvodnja u OPEC-u porasla brže nego što se očekivalo.

Cijena januarskog ugovora na Nymexu pala je za 1,09 dolara na 97, 61 dolara po barelu sredinom dana na elektronskom trgovanju u Evropi. Cijena ugovora pala je za 48 centi kako bi se skrasila na 97,70 dolara po barelu u ponedjeljak.

U Londonu je januarski ugovor Brent sirove nafte pojeftinio za 93 centa na 94,39 dolara po barelu na ICE berzi.

Pad cijena u utorak također je izazvan naglim padom vrijednosti dionica na Wall Streetu u ponedjeljak. Vrijednost prosječnog industrijskog indeksa Dow Jones pala je za skoro 240 poena.

Cijene lož ulja pale su za skoro dva centa na 2,6887 dolara po galonu (3.8 litara), dok je benzin pojeftinio za 1,64 centi na 2,425 dolara po galonu.

Cijene prirodnog gasa pale su za 4,6 centi na 7,702 dolara po 1.000 kubnih stopa.