biznis
105

Paket "Brze pošte" HP Mostar dostavljen dronom

Klix.ba
Pilot-projekt dostave paketa "Brze pošte" putem bespilotne letjelice demonstrirala je Hrvatska pošta Mostar u sklopu SPARK Multirotor Challenge - utrke dronova.

U projektu koji HP Mostar razvija u saradnji sa SPARK poslovnim parkom, član Uprave ID za marketing i razvoj Hrvatske pošte Mostar Ivan Sušac pokrenuo je na takmičenju dronova koje je održano u Mostaru letjelicu putem tableta.

Letjelica s teretom "Brze pošte" je poletjela i slijedila programiranu rutu leta. Dolaskom na odredište bespilotna letjelica ispušta teret - paket "Brze pošte" koji se prizemljuje na predviđeno mjesto, a letjelica se vraća na početnu poziciju. Ovaj pilot-projekt napravljen je s ciljem promocije nove usluge "Brza pošta" koju je nedavno pokrenula Hrvatska pošta Mostar.

"Hrvatska pošta Mostar nastoji pratiti razvojne trendove u logistici te planiramo u budućnosti razvijati uslugu 'Brze pošte' koristeći se najmodernijim dostignućima tehnologije poput 'dostave dronom'. Vjerujemo kako smo zajedno sa SPARK-om pokrenuli ideju koja će u budućnosti donijeti novu kvalitetu i brzinu za naše najzahtjevnije korisnike. Sama činjenica da u BiH imamo dovoljno tehnološkog znanja i želje da prezentiramo i ovakve mogućnosti ulijeva nadu da se može i na domaćem tržištu kreirati vrhunska usluga. Ovo je tek prvi korak", rekao je Mate Rupčić, predsjednik Uprave HP Mostar.

Usluga "Brza pošta" dostupna je na cijelom prostoru BiH i temeljena je na infrastrukturi tri poštanska operatora s rokom dostave od 24 sata u sve bh. gradove. Od 1. oktobra usluga počinje s radom. Hrvatska pošta Mostar ulaganjem u razvoj novih usluga i proizvoda nastoji stvoriti pretpostavke za budući razvoj te zadržati pozitivne trendove poslovanja koje bilježi u proteklih godinu dana.

"Vidjeli smo demonstraciju dostave paketa 'Brze pošte' putem programirane rute te isporuku paketa na ciljanu poziciju. Ovo smatramo prvim važnim korakom u razvoju tehnologije dostave paketa putem bespilotnih letjelica. Ovakav način sigurno predstavlja budućnost te će Hrvatska pošta Mostar zajedno s partnerom SPARK poslovnim parkom nastaviti razvoj i usavršavanje ovakvih projekata", rekao je Ivan Sušac, član Uprave ID za marketing i razvoj.

Andrea Čordaš, direktorica preduzeća SPARK poslovni park kazala je kako se raduje prvoj isporuci paketa dronom koju su ostvarili s HP Mostar.

"Mi u SPARK grupaciji ljubitelji smo dronova: imamo zastupništvo DJI dronova, razvijamo prototip dostavnog drona, kao i softversko rješenje za automatizirani video-nadzor. S Hrvatskom poštom imamo još puno razgovarati i vjerujem kako će naše partnerstvo jačati", rekla je Čordaš.