BiH
0

Pad proizvodnje piva za osam odsto

SRNA
Proizvodnja piva u pet domaćih pivara u prvom polugodištu ove godine opala je za oko osam odsto u odnosu na isti period prošle godine, a kao glavni razlog proizvođači navode nekontrolisan uvoz i ekonomsku krizu koja je uticala na smanjenje prodaje.

Domaće pivare su u prvih šest mjeseci prošle godine proizvele 469.731 hektolitar piva, dok je proizvodnja u istom periodu ove godine stala na 431.473 hektolitra.

Prema procjenama, godišnje se u BiH popije nešto više od 2,5 miliona hektolitara piva, a više od 60 odsto se uvozi.

Procjenjuje se da domaće tržište piva vrijedi oko 400 miliona KM godišnje, pišu "Nezavisne novine".

Pivare u BiH "Banjalučka", "Sarajevska", "Tuzlanska", "Bihaćka" i "Pivovara Grude" zapošljavaju oko 1 400 radnika i proizvode uglavnom smanjenim kapacitetom. U tim pivarama kažu da bi iskorištavanjem kapaciteta kojima raspolažu mogli zaposliti još oko 2.000 radnika.

Izvršni direktor prodaje "Bihaćke pivovare" Derviš Mulić kaže da će domaće tržište i proizvodnju uništiti uvoz.

On je dodao da na pad domaće proizvodnje u velikoj mjeri utiče i svijest potrošača, istakavši da se u RS godišnje popije oko 200.000 hektolitara piva iz Srbije, a u Hercegovini oko 120.000 hektolitara piva iz Hrvatske.
I u "Banjalučkoj pivari" kažu da bilježe pad proizvodnje zbog prekomjernog uvoza piva apelujući na nadležne institucije da konačno uzmu u razmatranje brojne inicijative i zahtjeve domaćih pivara.

Udruženje pivara pri Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH uputilo je prije pet mjeseci Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zahtjev za uvođenje mjera protiv prekomjernog uvoza piva, ali još nisu dobili odgovor.

Pad prodaje piva zabilježen je u prvom polugodištu ove godine i u svim zemljama bivše Jugoslavije, tako da je u Hrvatskoj je potrošnja pala za devet odsto, u Srbiji za 13 odsto, dok je jedino Slovenija zabilježila porast od dva odsto.