biznis
0

Pad proizvodnje nafte tek nakon 2030.

FENA
S porastom svjetskih cijena nafte, koja je nedavno prije smirivanja sukoba u Libanu prešla rekordnih 77 dolara po barelu, sve aktuelnije postaje i pitanje kada će svijet ostati bez tog energenta, te kakve nas cijene "crnog zlata" u budućnosti očekuju.

Naime, mnogi stručnjaci su prognozirali da bi naprimjer u slučaju izbijanja sukoba u Iranu cijena nafte mogla preskočiti 100, a možda i 130 dolara po barelu, dok se prije nekoliko godina kretala samo oko desetak dolara po barelu.

No, rast cijena nafte povećava i količinu dostupne nafte, kaže Matthew J. Mikulich, gotovo trideset godina glavni geofizičar u Chevronu, jednoj od najvećih svjetskih naftnih kompanija.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će svjetska proizvodnja nafte (sada je oko 29 milijardi barela godišnje) rasti još neko vrijeme, a smanjivat će se nakon 2030. Tada bi trebao biti dosegnut vrhunac proizvodnje od oko 140 miliona barela na dan u odnosu na današnjih oko 83 miliona barela.

Do sada je u svijetu iscrpljen jedan trilion barela nafte, ali maksimum svjetske proizvodnje još uvijek nije dosegnut, kaže Mikulich.

Procjenjuje se da sada u svjetskim zalihama ima oko 1,3 triliona barela nafte.