{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pad profita EBRD-a u 2007. upozorenje za ovu godinu

F
FENA
8.3.2008. u 17:39
0
0
Pad profita EBRD-a u 2007. upozorenje za ovu godinu
0
Pad profita EBRD-a u 2007. upozorenje za ovu godinu
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je saopćila da je 2007. godine zabilježila pad profita od 21 posto, što je posljedica manjih prihoda od prodaje akcija u koje je ulagala novac.
Banka je istovremeno upozorila da bi "nastavak nestabilnosti na tržištu i prijetnja daljeg usporavanja privrednog rasta mogli negativno da utiču na prihode u 2008. i da smanje vrijednost ulaganja EBRD u akcije".

U saopćenju te banke, osnovane 1991. godine radi pomoći bivšim komunističkim zemljama u istočnoj Evropi i Aziji, u njihovoj tranziciji na tržišnu privredu, navodi se da je lani ostvaren profit od 1,9 milijardi eura prema 2,4 milijarde eura iz 2006., prenosi AFP.

U isto vrijeme je ukupna vrijednost investicija EBRD-a porasla 14 posto na 5,6 milijardi eura, a broj novih projekata u koje ulaže sredstva je porastao na rekordnih 353, navodi se u saopćenju.

Sadašnji predsjednik banke Jean Lemierre, najavio je prošlog mjeseca da će se povući u julu 2008., na kraju svog drugog četvorogodišnjeg mandata.

Početkom ove sedmice su ministri finansija članica Evropske unije podržali imenovanje zamjenika njemačkog ministra finansija Tomasa Mirowa za novog predsjednika EBRD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: