biznis
0

Pad inflacije u EU i zoni eura

FENA
Godišnja stopa inflacije u 25 zemalja članica Evropske unije pala je u oktobru na prosječno 1,8 posto, sa 1,9 posto u septembru, objavila je statistička agencija EU - Eurostat, prenose agencije.

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju i da je godišnja inflacija u 12 zemalja EU koje su prešle na zajedničku valutu, euro, pala u oktobru na svega 1,6 posto, najniži nivo ove godine, prije svega zahvaljujući nižim cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu.

Podaci istovremeno nagovještavaju da će nove članice EU, koje se nadaju priključenju zoni eura, morati da pojačaju napore na obaranju inflacije, jer im je stopa rasta cijena znatno iznad prosjeka za "eurolend".

Mađarska je prošlog mjeseca imala godišnju stopu inflacije od 6,3 posto, Letonija 5,6 posto, a Estonija 3,8 procenata.

Osim poštivanja strogih normi budžetskog deficita i javnog duga, buduće članice zone eura morat će da obore inflaciju makar na ispod tri posto godišnje. Stroge zahtjeve za ulazak u monetarnu uniju zasad je, od deset novih članica EU, primljenih u maju 2004, zadovoljila jedino Slovenija, koja na euro prelazi u januaru 2007.

Uprkos padu oktobarske inflacije u "eurolendu", očekuje se da će Evropska centralna banka, nadležna za monetarnu politiku i stabilnost cijena u valutnoj zoni, na sastanku u decembru povećati ključnu kamatnu stopu za još četvrt procenta, na 3,50 posto.

Godišnja inflacija u zoni eura postepeno opada posljednjih mjeseci, spustivši se sa 2,5 posto u maju i junu na 1,7 posto u septembru.

Na oktobarsku inflaciju, prema saopćenju Eurostata, najviše su uticale cijene prirodnog gasa i ugostiteljskih usluga, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše pale maloprodajne cijene benzina i telekomunikacionih usluga.

Najnižu godišnju inflaciju u oktobru imali su Luksemburg i Finska, od svega 0,6 odnosno 0,9 posto, dok su po visini godišnje inflacije u "eurolendu" prednjačili Španija sa 3,1 posto i Irska sa 2,6 procenata.

U Njemačkoj, najvećoj članici EU i valutne zone, u oktobru je zabilježena godišnja stopa inflacije od 1,2 procenta.