biznis
0

Pad indeksa na globalnim tržištima dionica

FENA
Zabrinutosti oko rasta kamatnih stopa, novi rast prinosa po američkim državnim obveznicama i kretanja na tržištu nafte spustili su protekle sedmice vrijednosti najvažnijih svjetskih berzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks na sedmičnoj je razini oslabio 2,1 posto, na 13.363 boda. S&P indeks spustio je 1,4 posto, na 1.503 boda. Za toliko je oslabio i tehnološki Nasdaq, zaključivši trgovanje u petak na 2.589 bodova.

Vrijednosti američkih berzovnih indeksa od početka sedmice bile su pod pritiskom slabljenja dionica sektora ovisnih o energentima, izazvanog skokom cijena nafte na američkom tržištu nadomak 70 dolara, odnosno najviše razine u zadnjih 10 mjeseci. Najveće gubitke pritom su bilježile dionice kompanija s područja prijevoza tereta i logistike, poput logističke kompanije CH Robinson Worldwide, koje su oslabile 2,6 posto. Nadalje, FedEX je zabilježio pad cijena dionica od 1,4 posto, dok su dionice njegova konkurenta United Parcel Service pojeftinile oko jedan posto, prenosi Reuters.

Oslabile su i dionice građevinskog sektora nakon objave podatka za juni o slabljenju optimističnosti u američkim građevinskim kompanijama na najnižu razinu od februara 1991. Dionice toga sektora u prosjeku su pojeftinile 1,1 posto.

Neočekivani snažan rast prinosa po američkim državnim obveznicama pogodio je dionice investicijskih banaka, a pritisnule su ih i zabrinutosti vezane uz hedge fondove. S 2,5-postotnim padom cijena dionica, Bear Stearns je bio posebice pogođen, a povod tomu bila je mogućnost propasti dvaju hedge fondova, pogođenih velikih gubitcima na vrijednosnicama povezanim s hipotekarnim tržištem.

Dionice Merrill Lyncha, najvećeg zajmodavca tih fondova, oslabile su 2,6 posto. Zabrinutosti izazvane takvom situacijom zasjenile su podatke o snažnijoj od očekivanja dobiti Morgan Stanleya, čije su dionice, povučene na niže zbog slabljenja dionica ostalih pripadnika sektora, kraj trgovine dočekale na gubitku od 0,5 posto.

Prema kraju sedmice s padom cijena nafte gubitnicima su se pridružile i dionice energetskog sektora, predvođene ExxonMobilom i Chevronom. Dionice Exxona Mobila spustile su se za 3,5 posto a Chevronove za 2,8 posto.

I na evropskim berzama protekle sedmice zabilježeni su veći gubitci na cijenama dionica.

Londonski Ftse indeks oslabio je 2,5 posto, na 6.567 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je nešto više od jedan posto, na 7.949 bodova.

Početkom sedmice cijene dionica zabilježile su nove najviše razine u posljednjih šest i pol godina, poduprte dobicima u hemijskom sektoru nakon što je britanski ICI odbio ponudu nizozemskog Akzo Nobela. Britanski proizvođač kemikalija Imperial Chemical Industries (ICI), sa skokom cijena dionica od 15 posto, bio je najznačajniji dobitnik nakon što je potvrdio svoje odbijanje prijedloga o preuzimanju koji mu je podastro nizozemski konkurent Akzo Nobel. Dionice Akzo Nobela oslabile su pak 1,7 posto no potaknule su rast cijena dionica drugih pripadnika kemijskog sektora. Dionice BASF-a ojačale su tako 2,5 posto, a Bayera za 1,3 posto, prenijela je Hina.

Nešto kasnije, raspoloženje ulagača, posebno na Londonskoj berzi, bilo je pogođeno najnovijom zabilješkom s junskog zasjedanja britanske središnje banke, na kojem su ključne kamatne stope zadržane na 5,5 posto ali je signaliziran njihov vjerojatan rast u sljedećem mjesecu.

Među najvećim gubitnicima bile su finansijske institucije, pri čemu su dionice Barclaysa oslabile 1,8 posto, BNP Paribasa za 1,5 posto i Deutsche Banka za 1,9 posto. Automobilski sektor također je bio u minusu nakon nedavnog uzleta, pri čemu su dionice BMW-a oslabile 1,6 posto, DaimlerChryslera 1,4 posto a Michelina, za 2,5 posto. Nadalje, Londonska berza zabilježila je pad cijena dionica od 1,5 posto nakon vijesti da se nalazi u pregovorima o mogućem povezivanju s milanskom Borsa Italiana.

Ulagači su zabrinuti i glede gubitaka na američkim tržištima dionica te pada cijena dionica Nokije zbog sniženog joj investicijskog rejtinga. Dionica te finske kompanije oslabila je 2,5 posto nakon što im je Goldman Sachs snizio investicijski rejting.

"Tržište je sada u jo-jo fazi. Nema jasnih naznaka u kojem bi smjeru moglo krenuti ili se zadržati kroz neko vrijeme", kazao je Pierre Yves Gauthier, europski strateg pri Oddo Securities.

Indeks Tokijske berze Nikkei na sedmičnoj je razini ojačao 1,2 posto, na 18.189 bodova.