SAD
0

Pad gospodarskih aktivnosti nadmašio očekivanja

FENA
Američko gospodarstvo zabilježilo je u trećem tromjesečju snažniji pad aktivnosti nego što je Washington ranije prognozirao, zbog najvećeg pada osobne potrošnje u protekla gotovo tri desetljeća.

Američki je BDP tako u trećem tromjesečju smanjen za 0,5 posto na godišnjoj razini, što je najveći pad od recesije u 2001., pokazali su revidirani podaci američkog ministarstva trgovine, objavljeni u utorak u Washingtonu. Vlada je u prošlomjesečnoj prvoj procjeni predvidjela pad aktivnosti za 0,3 posto.

Najveće svjetsko gospodarstvo kliznulo je u ovom tromjesečju još dublje u recesiju, budući da su manjak likvidnosti na tržištima kredita, pogoršanje prilika na tržištu nekretnina i rast broja nezaposlenih potaknuli građane i kompanije na stezanje remena.

Novoizabrani predsjednik Barack Obama upozorio je u ponedjeljak da bi SAD mogao izgubiti milione radnih mjesta ako vlada brzo ne usvoji paket poticaja za gospodarstvo.

Najnoviji izvještaj o BDP-u drugi je od ukupno tri a njegove su procjene u skladu s prognozom analitičara koji su predvidjeli pad aktivnosti u trećem tromjesečju u rasponu od 0,1 do 0,9 posto.

U drugom je tromjesečju američki BDP povećan za 2,8 posto, prenijele su agencije.

Glavni je razlog pada aktivnosti u trećem tromjesečju pad osobne potrošnje na koju otpada više od dvije trećine gospodarstva, i to za revidiranih 3,7 posto na godišnjoj razini. To je prvi pad od 2001. i najveći od 1980. Analitičari su predviđali pad u visini 3,1 posto.