biznis
0

Pad cijena dionica na svjetskim tržištima

FENA
Obnovljene zabrinutosti ulagača oko globalne inflacije i rasta kamatnih stopa pogodile su u protekloj sedmici dionice na svim najznačajnijim svjetskim tržištima.

Njujorški Dow Jones indeks u protekloj je sedmici oslabio 0,6 posto, završivši na 11.392 boda. Tehnološki Nasdaq bio je na još i većem sedmičnom gubitku, od oko 1,3 posto, spustivši se na 2.166 bodova.

Nakon dugog vikenda zbog proslave Dana rada u SAD-u prvog dana trgovanja obujam trgovine bio je slab, pri čemu je vlasnika promijenilo tek 1,34 milijardi dionica, što je osjetno manje od prošlogodišnjeg dnevnog prosjeka od 1,61 milijarde.

Američke dionice pogođene su prodajama dionica rizičnijih sektora kao što je tehnološki i sektor graditeljstva, zbog naznaka da bi rast plaća mogao primorati američku središnju banku Fed na novo podizanje kamatnih stopa.

U zaključku svoje Bež knjige o uvjetima u američkom gospodarstvu, Fed je izvijestio o usporavanju aktivnosti u sektoru izgradnje kuća i rastućim energetskim troškovima. Gospodarstvo je u cjelini bilježilo rast od sredine jula do kraja augusta, no pet od 12 Fedovih okruga izvijestilo je o usporavanju rasta.

Američko ministarstvo rada izvijestilo je da su jedinični troškovi rada u drugom tromjesečju porasli za 4,9 posto, premašivši procjene ekonomista. Nove naznake rasta plaća mogle bi potaknuti Fed na nastavak ciklusa zaoštravanja monetarne politike. Rast kamatnih stopa obično je loša vijest za dionice budući slabi osobnu potrošnju i nagriza zarade kompanija.

Najveći gubitnici bile su dionice graditeljskih tvrtki, pri čemu su one Centex Corp. oslabile 4,5 posto a D.R. Hortona za 3,7 posto, pritisnuvši vrijednost Dow Jones indeksa.

Od vijesti iz kompanija najviše se isticala ona o otkazima u Intelu, koja je spustila cijenu njegovih dionica za 1,5 posto, nakon što je softverski div najavio da će otpustiti 10.500 zaposlenika, ili 10 posto svoje radne snage, do sredine iduće godine.

I ostale dionice industrije čipova bile su na gubitku, pri čemu je prosječan pad cijene dionica pripadnika toga sektora iznosio oko 3,3 posto.

"Pad cijena dionica Intela vrlo je specifičan i ne znači nužno da je čitav tehnološki sektor u lošem stanju. No, Intel je, obzirom da je predvodnik te industrije, povukao za sobom i ostale dionice industrije poluvodiča", ukratko je ocijenio Greg Palmer, čelnik trgovine dionicama pri Pacific Crest Securitiesu u Portlandu.

Gubitke Dow indeksa ograničili su dobici u sektoru automobilske industrije, predvođenom Fordom i GM-om, čije su dionice ojačale 1,9 odnosno 2,4 posto. Ford je protekle sedmice objavio da je imenovao Boeingovog izvršnog direktora Alana Mullalyja izvršnim direktorom dok Bill Ford ostaje predsjednikom uprave kompanije.

Silazni trend proširio se i na evropska tržišta, pa su tako najznačajniji burzovni indeksi završili na sedmičom gubitku, pritisnuti obnovljenim zabrinutostima ulagača oko globalne inflacije i rasta kamatnih stopa. Londonski Ftse indeks pritom je oslabio 1,2 posto, na 5.879 bodova, dok je na nešto većem gubitku, od gotovo 1,4 posto, bio frankfurtski DAX, završivši na 5.795 bodova.

"Cijene padaju zbog nervoze koju uzrokuje i dalje prisutna velika neizvjesnost oko stanja u gospodarstvu, posebno u SAD-u. Tačno je da nafta pojeftinjuje ali je i dalje vrlo skupa. I poslovni rezultati kompanija su dobri ali ulagači očekuju smjernice za ostatak godine i prate usporavanje gospodarskog rasta u SAD-u. Pitanje je hoće li on usporiti do razumnog tempa ili i više od toga i dovesti gotovo do recesije", tumači Edmund Shing iz Kepler Equities.

Obnovljena strahovanja potaknula su mnoge ulagače na dobitonosne prodaje nakon jačanja cijena dionica na evropskim tržištima u protekla dva i po mjeseca za čak 12,5 posto, prenosi Hina.

Tržišta je pogodilo i slabljenje dionice finskog tehnološkog diva Nokije za dva posto uslijed spekulacija da bi najveći proizvođač mobilnih telefona u svijetu mogao revidirati naniže svoju prognozu o dobiti. Dionice je pritisnuo i pad cijene nafte na najniže razine u proteklih pet mjeseci zbog kojeg su bile pogođene naftne dionice, pri čemu je Totalova pojeftinila 1,8 posto.

Obnovljena strahovanja od novog podizanja kamatnih stopa u SAD-u također su pogodila i evropske dionice. "Najnoviji podaci iz SAD-a potpirili su bojazni da će središnja američka banka Fed ponovno podići kamatne stope", objasnio je jedan trgovac u Frankfurtu, osvrnuvši se na najnoviji podatak američkog ministarstva rada koji je pokazao da su troškovi rada u SAD-u u drugom tromjesečju porasli za 4,9 posto, osjetno više od prosječnih očekivanja ekonomista.

Sven Krause iz LBB Investa upozorio je međutim da su strahovanja vezana za kamatne stope pretjerana. "Ne bih ove sedmice pripisivao preveliku važnost makroekonomskim podacima. Signali tržišta trenutno ne znače puno zbog niskog obujma trgovine", naglasio je Krause.

Indeks Tokijske burze Nikkei u protekloj je sedmici oslabio 0,3 posto, završivši na 16.080 bodova.