biznis
0

P&G kupuje Gillette za 57 milijardi dolara

NINA
Proctor & Gamble (P&G) objavio je da će kroz transakciju zamjene dionica vrijednu 57 milijardi dolara kupiti Gillette Co., čime će nastati najveći svjetski proizvođač robe za ličnu potrošnju.

P&G će nakon transakcije, upravljati s 21 svjetskim brandom (od Pampers pelena do Duracell baterija) koji svaki godišnje donosi više od milijardu dolara prihoda.

P&G za svaku dionicu Gillettea nudi 0,975 vlastitih dionica čime daje premiju od oko 18 posto na trenutnu cijenu dionice Gillettea. Transakcijom bi se trebali spojiti P&G s godišnjim prihodima od prodaje u visini 52 milijardi dolara i oko 110 hiljada zaposlenih i Gillette koji ima oko 35 hiljada zaposlenih i prošle godine je ostvario prihode od 9,25 milijardi dolara.

Prvi čovjek P&G-a, A.G. Lafley, saopštio je kako spajanje dviju kompanija koje su na samom vrhu među kompanijama koje proizvode robu za ličnu potrošnju u trenutku kad obje kompanije odlično posluju predstavlja jedinstvenu priliku. Warren Buffet, prvi čovjek kompanije Berkshire Hathaway, najvećeg dioničara Gillettea, izjavio je kako je najavljena transakcija posao iz snova.

P&G već dugo zagleda Gillette koji je idealan partner za proširenje poslovanja ove korporacije, pa je čak i prethodni glavni izvršni direktor P&G-a Durk Jager prije pet godina podnio tajnu ponudu, no ona je bila odbijena, javlja Bankamagazin.