|

Ozvaničen početak radova na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku

Ozvaničen početak radova na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku
132
Piše: E. M.
17.6.2019. u 14:35
132
komentara
132

dijeljenja
Početak izgradnje prvih kilometara autoputa Koridora 5C u Republici Srpskoj ozvaničen je danas u mjestu Tovira kod Doboja, a svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković koji su kazali da je ovo početak gradnje puta ka Beogradu i Srbiji.
Javno preduzeće Autoputevi Republike Srpske ozvaničilo je danas početak radova na prvim kilometrima panevropskog Koridora 5C na teritoriji Republike Srpske. Prva dionica autoputa na Koridoru 5C će se graditi na pravcu Johovac (Tovira) - Rudanka (Kostajnica) dužine 6,1 kilometara, kojiće graditi Integral Inženjering i Granit Skoplje.

Direktor JP Autoputevi RS Dušan Topić kao investitor ovog projekta je kazao da je današnji dan višestruko značajan za RS.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


"Ovo je za nas u Republici Srpskoj nastavak izgrađenog puta 9. januar i dalje prema Srbij i Beogradu. Dolazimo na područje grada Doboja gdje će se intenzivno vršiti radovi u naredne tri-četiri godine. Realno je reći da bismo do kraja godine trebali imati zatvorenu finansijsku konstrukciju za autoput od Doboja do Srbije. Kolege iz Srbije su krenule, a njihova inicijativa je ubrzala naš projekt", kazao je Topić.

Druga faza obuhvatat će izgradnju obilaznice oko Doboja, što predstavlja jedan od najzahtjevnijih zadataka na izgradnji dionice kroz Republiku Srpsku.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Neđo Trninić, ministar saobraćaja i telekomunikacije Republike Srpske je naglasio da je ovo nastavak gradnje puta 9. januar i veze s Beogradom.

"Do 2030. godine, ako ne potpuno, vjerujem da ćemo imati mrežu autoputeva u Republici Srpskoj u dužini oko 420 kilometara. Mala Republika Srpska, ali velika u našem srcu je pokazala da može obavljati najzahtjevnije zadatke. Doboj će ponovo postati Doboj kakav je nekad bio, povezan s drugim mjestima autoputevima", izjavio je Trninić.

Radovan Višković (Foto: E. M./Klix.ba) Radovan Višković (Foto: E. M./Klix.ba)


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je kazao da se nadao ovom danu kada će početi realizacija velikog, kapitalnog, projekta.

"Ovo nam omogućava da naša dionica od 6 kilometara vrijednosti 70 miliona eura nas premoštava dok završavamo druge stvari. U narednih 15 dana ćemo tražiti posebnu sjednicu na kojoj ćemo usvojiti plan parcelacije od ovog mjesta do Rače, a tom dionicom radit ćemo i gasovod", izjavio je Višković.

Neđo Trninić (Foto: E. M./Klix.ba) Neđo Trninić (Foto: E. M./Klix.ba)


Dodao je i da će Vlada Srbije u julu započeti gradnju mosta na Rači.

Željka Cvijanović je u svom obraćanju prisutnima na kraju auotputa 9. januar odakle počinje gradnja Kordiora 5C kazala da joj je drago što je na mjestu odakle počinje gradnja puta koji omogućava povezivanje Republike Srpske unutra i van nje.

Željka Cvijanović (Foto: E. M./Klix.ba) Željka Cvijanović (Foto: E. M./Klix.ba)


"Podržavam aktivnosti Vlade RS koja nastoji stvoriti pretpostavke za realizaciju velikih projekata. Ovo su dobre stvari za Republiku Srpsku, povezuje različite dijelove RS i omogućava konekciju s drugima. Bit će dosta napora, ali nećemo stati. Vjerujem da ćemo prići našem cilju od 420 kilometara. Nama i građanima RS treba razvoj, bez ovog nema turizma ni privrede. Idemo dalje i nijedna stvar nas neće omesti u našim prioritetnim planovima, a to je jaka Republika Srpska", izjavila je Cvijanović.

Ova dionica će biti finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj i grant sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Dušan Topić (Foto: E. M./Klix.ba) Dušan Topić (Foto: E. M./Klix.ba)


Nakon događaja, predsjednica Cvijanović te predsjednik Vlade Višković s ministrom i drugim zvanicama obišli su gradilište.
Prijavi grešku


Komentari (132)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...