Mostar
0

Ovoga vikenda sajam "Dani smokve i šipka"

FENA
Udruga "Tenica" organizira sajam "Dani smokve i šipka" koji će se ovoga vikenda, 25. i 26. septembra, održati u Rodoču.

Na sajmu će sudjelovati četrdesetak izlagača iz BiH i Hrvatske, koji će predstaviti svoje poljoprivredne proizvode te ruralna gospodarstva.

Pored toga, predviđeno je održavanje niza stručnih predavanja, koje će održati najeminentniji stručnjaci s područja agrikulture u BiH, saopćeno je iz Udruge "Tenica".

Otvaranje sajma predviđeno je za subotu 12 sati.

Po riječima direktorice sajma Ane Jeđut, inicijativa za organizaciju ove manifestacije rodila se kao spontana ideja grupe stanovnika mostarskih naselja Rodoč i Jasenica, koji su do rata u široj zajednici bili poznati po poljoprivredi, proizvodnji i eksploatiranju poljoprivrednih kultura, a danas su među najonečišćenijim i najzapuštenijim dijelovima grada.

Kako bi se stanje promijenilo, stanovnici spomenutih naselja prvo su odlučili organizirati pobunimo radi onečišćenja naselja u kojima žive, što su i u radili, kaže Ana Jeđut, a drugi korak je osmišljavanje projekta kojim bi dokazali zalaganje za prirodne vrijednosti i propagiranje zdravog života.

"Cilj i misija 'Dana smokve i šipka' je da se ohrabri postojeće proizvođače i prerađivače ovih kultura u vidu okupljanja na jednom mjestu i udruživanjem pod okrilje Udruge za ruralni razvoj 'Tenica'. Zajedničkim nastupom na sajmu želimo kod poljoprivrednika stvoriti organiziranu sinergiju s kojom bi u budućnosti proizvodnja i prerada ovih kultura prerasla u ono što je nekada bila: u skladu sa kontroliranim ekološkim standardima postati liderima kvaliteti i prodaji ovih kultura u BiH", naglasila je direktorica sajma Ana Jeđut.