Ekonomija 21. stoljeća
4

Ovo su četiri najutjecajnije osobe u svijetu kriptovaluta

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Online izdanje lista Economist je predstavilo četiri najutjecajnije osobe u svijetu kriptovaluta. Sve one imaju platforme za trgovanje kriptovalutama.

Među njima je 29-godišnji Sam Bankman-Fried, direktor kompanije za trgovinu kriptovalutama FTX. Njegovo bogatstvo je procijenjeno na više od 22 milijarde dolara.

Sam Bankman-Fried
Sam Bankman-Fried

Njega i ostale utjecajne osobe nazivaju čudima od djeteta na tržištu čija je vrijednost veća za 12 puta. Od početka prošle godine do sredine decembra ove godine poraslo je na 2,3 biliona dolara.

Na čelu najveće berze kriptovalutama Binance je 44-godišnji Changpeng Zhao, kojeg zovu CZ. On je najstariji od četiri najutjecajnije osobe na tržištu kriptovaluta.

Changpeng Zhao
Changpeng Zhao

Lider u ovoj finansijskoj djelatnosti postao je prije tri godine, do kada je to bio Arthur Hayes koji je suosnivač platforme za trgovinu kriptovalutama BitMEX. Ova platforma je bila jedna od najpopularnijih i najrizičnijih.

Na čelu platforme Coinbase je introvertni i nepokolebljivi Brian Armstrong. Ovo je jedna berza za trgovinu kriptovalutama koja je već duže vremena izlistana i regulisana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Brian Armstrong
Brian Armstrong

Prethodno istaknute osobe imaju bogatstvo vrijedno milijarde dolara i veliki utjecaj. U tome su uspjele u samo nekoliko godina, piše Economist.