Pola stoljeća rada
17

Ovo je logotip u povodu 50. rođendana Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Piše: M. A.
Foto: Studio Deset/Facebook
Foto: Studio Deset/Facebook
Studio Deset, multidisciplinarni projekt koji je primarno baziran na izradi grafičkih rješenja za klijente, nedavno je objavio na svom službenom Facebook nalogu logotip posvećen Međunarodnom aerodromu Sarajevu s posebnim akcentom na proslavu 50. rođendana ove kompanije.

"Međunarodni aerodrom Sarajevo ostvario je saradnju sa Studijom Deset koji potpisuje izradu posebno brendiranog logotipa kojim se proslavlja 50. rođendan naše kompanije. Dakle, logo našeg aerodroma ostaje isti, ovo je samo posebno izrađeni logotip striktno ovim povodom koji ćemo predstaviti 2. juna", potvrdila je Sanja Bagarić, glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ovaj aerodrom je glavna i ujedno najveća zračna luka u BiH. Međunarodni aerodrom Sarajevo, čija je pista duga 2.700 metara, po osnivanju se zvao Aerodrom Sarajevo-Ilidža, a interesantno je da je tokom minulih sukoba na teritoriji BiH služio mirovnim snagama za dostavljanje humanitarne pomoći.

Radovi na Međunarodnom aerodromu Sarajevu započeli su davne 1965. godine, a 2. juna 1969. godine i službeno je počeo saobraćati. Svoj potpuni procvat ova zračna luka imala je u godinama neposredno prije održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine kada je dobila u to doba luksuzne popratne objekte.

Interesantno je da je kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u 2018. godini prošlo 1.046.635 putnika, što je povećanje od 9,2 posto u odnosu na 2017. godinu.