|

Ovo će biti najtraženije IT vještine u narednoj godini

Ovo će biti najtraženije IT vještine u narednoj godini
135
Sponzorirani članak
4.12.2014. u 16:57
63
komentara
135

dijeljenja
Programiranje će i 2015. godine biti najtraženija IT vještina među poslodavcima, pokazalo je godišnje istraživanje koje sprovodi Computerworld.com.


Kompanije će radije zapošljavati programere nego za bilo koje drugo IT zanimanje, prema ovoj analizi.

Ovo je već treća godina zaredom da su programeri na vrhu liste najtraženijih IT zanimanja.

"Za programere uvijek ima posla. Godišnja analiza portala Posao.ba pokazala je da je, osim direktora, programer mjesečno najviše plaćeno zanimanje, sa 2.700 KM. Neke kompanije imaju neprestano otvorene konkurse za ove pozicije, koji su aktivni tokom cijele godine. Najtraženiji su oni koji poznaju tehnologije i programske jezike koji su trenutno aktuelni na tržištu, a na prvom mjestu su to Java, PHP, C#, C++", navodi Arijana Aladžuz sa ITAcademy u Sarajevu.

Ovo su top IT vještine za 2015. godinu:1. Programiranje – 48% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim vještinama (prošlogodišnja lista – mjesto br. 1).
2. Menadžment projekata u IT-ju – 35% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim vještinama (prošlogodišnja lista – mjesto br. 5).
3. Tehnička podrška – 30% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim vještinama (prošlogodišnja lista – mjesto br. 2).
4. Bezbjednost informacionih sistema – 28% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim vještinama (prošlogodišnja lista – mjesto br. 7).
5. Web developeri – 28% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim vještinama (prošlogodišnja lista – nisu bili rangirani).
6. Administracija baza podataka – 26% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim vještinama (prošlogodišnja lista – mjesto br. 6).
7. Analiza i poslovno izveštavanje – 24% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim vještinama (prošlogodišnja lista – mjesto br. 8).
8. Razvoj mobilnih aplikacija – 24% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim vještinama (prošlogodišnja lista – mjesto br. 4).
9. Administracija mreža – 22% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim vještinama (prošlogodišnja lista – mjesto br. 3).
10. Analitičar velikih baza podataka – 20% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim vještinama (prošlogodišnja lista – mjesto br. 11).Pravi pobjednici i veliko iznenađenje na ovogodišnjoj listi najtraženijih IT vještina su web developeri. Oni prošle godine nisu ni bili rangirani na listi, a ove godine su zauzeli visoko peto mjesto.

Ovi developeri se bave razvojem web sajtova i aplikacija. Programski jezik koji oni najčešće koriste je PHP, jedan od najtraženijih programskih jezika danas.

"Gotovo sve što se danas programira radi na PHP-u. Sajtovi, blogovi, web aplikacije, skoro sve što može zatrebati kompaniji ili korisniku, može se napraviti u PHP-u. To je razlog zbog kojeg su PHP programeri danas toliko traženi na tržištu. O tome svjedoči i Zendova statistika da preko 200 miliona mobilnih aplikacija i sajtova radi na PHP-u, koji koristi oko 5 miliona programera. Inače, Zend je najcjenjeniji i najvažniji sertifikat kojim se potvrđuju stručna znanja PHP programera", objašnjavaju na ITAcademy u Sarajevu.

U vrhu liste najtraženijih IT vještina za narednu godinu našli su se IT menadžeri, stručnjaci za tehničku podršku i stručnjaci za bezbjednost informacionih sistema.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...