Sajam "Gradnja i obnova"
0

Ove godine na sajmu više od 100 izlagača iz 15 država

FENA
Međunarodni sajam "Gradnja i obnova 2010.", koji će u organizaciji Sarajevskog sajma biti održan u Centru Skenderija od 18. do 21. maja, okupit će više od 100 izlagača iz 15 država, a kompanije iz Slovenije, Hrvatske i Turske predstavit će se kolektivno na tzv. nacionalnim paviljonima.

Na 8.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora, predstavit će se i kompanije iz Srbije, Švicarske, Italije, Austrije, Španije, Švedske, Holandije, Grčke, Francuske, Finske, Danske i BiH.

Kako je istaknuo danas na konferenciji za novinare direktor Centra Skenderija Suad Džindo, sajam "Gradnja i obnova" jedna je od najznačajnih privrednih manifestacija u regionu kojom se prezentiraju noviteti u svijetu građevinarstva i arhitekture, ali, ipak, ove godine će biti održan u nešto manjem kapacitetu zbog ekonomske krize koja je zahvatila sve oblasti industrije.

U sklopu sajamske manifestacije "Gradnja i obnova" bit će održan i 32. međunarodni sajam građevinarstva i prateće građevinske industrije, 20. međunarodni sajam zanatstva, alata i alatnih strojeva, 14. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i sanitarija - INTERKLIMA, 3. međunarodni sajam privrednih vozila, saobraćaja, logistike i prateće industrije, 5. međunarodni sajam komunalne opreme i opreme za zaštitu okoline, 9. međunarodni sajam instalacija, rasvjete, elektrotehnike i industrijske elektronike - INSTAL, 35. međunarodni sajam plastike i gume - PLAGRAM te 2. međunarodni sajam nekretnina, investicija i razvoja

Sajamske manifestacije će pratiti i stručna predavanja koja će biti održana 18. i 19. maja, uz podršku FIPA-e, Vanjskotrgovinske komore, Vlade i Privredne komore Kantona Sarajevo.

Na raspravi o Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, kako je najavljeno, uvodničar će biti ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić.

Svečano otvaranje sajma predviđeno je 18. maja u 14 sati.

Ulaz za sve posjetitelje kao i organizirane posjete je besplatan, a radno vrijeme je od 10 do 18 sati.